Z. Vicelarević
Mesto za fresku Vaskrsenje: Otac Simon Turkić

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu se i tokom leta radilo na renoviranju, ukrašavanju i daljoj izgradnji. O radovima koji su izvedeni u vreme letnjih odmora i raspusta za “Vesti” govori otac Simon Turkić, starešina Pravoslavne crkvene opštine u Frankfurtu.

– Nakon što smo na zvoniku postavili ikonu Bogorodice frankfurtske, o čemu su “Vesti” već izvestile, urađeno je osvetljenje iznad ikone, tako da se ona sada i noću vidi dok bdi nad ovim gradom. Usledilo je i veliko uređivanje porte hrama gde je postavljen takozvani kamen flaster i uređene su zelene površine. Posadili smo travu koja je preživela ove letnje vrućine. Kao što znate, prethodnih godina smo ovde imali veliko gradilište, pa je i dvorište bilo prilično oštećeno – navodi otac Turkić.

Iznad ulaza u hram Postavljen pozlaćeni krst

On dodaje da je postavljen pozlaćeni krst iznad glavnog ulaza u hram visine metar i po. Kumovi postavljanju krsta bili su Milenko Babić i Dalibor Simić. Vidimo da je naš narod, po povratku sa odmora, radostan kada vidi lepo uređenu crkvenu portu.

Uređeno dvorište i postavljeno osvetljenje za ikonu na zvoniku

Osim radova spolja, nastavljeni su radovi na svečanoj sali ispod hrama. Nedavno je naš majstor Branislav Todić, vodoinstalater, završio kompletnu instalaciju za vodu zajedno sa spoljnom česmom. Električna instalacija, koju radi Radomir Gvozdić sa svojom firmom, je gotovo završena u sali i sada nam Milan Petrić postavlja rigips ploče na zidove sale. Za dve do tri nedelje očekujemo da se okončaju radovi na ventilacionom sistemu, pa se sa time polako radovi u sali bliže kraju.

Za oktobar je u planu nastavak ozbiljnijih radova u unutrašnjosti hrama na Galusu.

Uskoro ponovo dolazi: Rade Sarić će nastaviti freskopisanje

– Planiramo da nam u oktobru ponovo dođe Rade Sarić, freskopisac, da nastavi sa freskopisanjem hrama. Rade će freskpisati levu stranu zida koja još nije u potpunosti završena. Tu planiramo da bude velika ikona, kompozicija Vaskrsenja koja će biti površine oko 20 kvadrata i pored praznici Božiji.

Završio svoj deo posla: Branislav Todić

Česma koja ne ledi

Branislav Todić, monter i vodoinstalater je, kako sam kaže, ponosan da može da učestvuje i svojim zanatom doprinese napredovanju našeg hrama, a za “Vesti” je rekao:

– Završeni su radovi na postavljanju vode u sali za kuhinju, toalete, kotlarnicu, sprovedena je voda i za oltar. Upravo postavljam česmu spolja koja će moći da se koristi u dvorištu. To je specijalna česma koja može da se koristi i zimi jer je tako napravljena da ne može da se zaledi.

Stasidije

– Takođe u oktobru očekujemo da nam dođe Milan Rakočević koji treba da postavi stasidije (stolice pored zida) u hramu. Stasidija će biti 39. Još ne znamo kako će tačno biti postavljene, ali će sa leve strane broda crkve biti više stasidija nego sa desne strane jer se na desnoj strani već postavljen tron za patrijarha – otac Simon Turkić.