Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vozači Vojske Srbije osvojili su prve medalje na Međunarodnim vojnim igrama u Kizilu, na dalekom istoku Ruske Federacije.

Oni su izvojevali srebrnu i bronzanu medalju na takmičenju Vojni reli, jednoj od 34 discipline igara, i tako utrli put ka dobrim rezultatima našim snajperistima, vojnim policajcima i oklopnjacima koji će prikazati veštine u najatraktivnijem takmičenju, Tenkovskom biatlonu.

U individualnim trkama, u kategoriji vozila ural 6×6, srebrnu medalju donela je posada u kojoj su bili vodnik Miloš Četrović i desetar Ivan Milošević. Bronzu su u kategoriji kamaz 4 x 4 osvojili zastavnik Miroslav Ljiljak i mlađi vodnik Goran Stanković.

Reč je o odličnom rezultatu jer su u konkurenciji i ekipe svetskih sila, Izraela, Kine i Rusije, ali i Belorusije, Uzbekistana i Mongolije. Priliku da opravdaju stečene lovorike, vozači Vojske Srbije imaće narednih dana u ekipnoj i trci s bojevim gađanjem. Sve trke izvode se u različitim terenskim uslovima, a takmičari tek pred start dobijaju podatke o maršruti, učitane u navigacione uređaje, preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila. Na takmičenju se koriste neborbena vozila u kategorijama kamaz i ural, dok se za trku s bojevim gađanjem koriste vojna vozila 4 x 4 GAZ2330 tigar.

“Bitka” pod Moskvom

Ovogodišnje Međunarodne vojne igre održavaju se od 23. avgusta do 4. septembra na teritoriji Rusije i još 10 zemalja. Među domaćinima je prvi put Srbija, koja je organizator takmičenja Čuvar reda, u kom učestvuju ekipe vojnih policajaca iz šest zemalja

Na Međunarodnim vojnim igrama učestvuju armije 42 države. Vrhunac igara, kao i uvek, jeste Tenkovski biatlon na poligonu Alabino u Podmoskovlju, gde učestvuju četiri najbolje posade srpskih oklopnjaka, tri takmičarske i jedna rezervna, koje će se takmičiti u konkurenciji s tenkistima iz 19 zemalja sveta, raspoređenih u dve divizije.

Spremni i snajperisti

Najbolji uspeh na Tenkovskom biatlonu naše posade postigle su 2015. godine kada su osvojile treće mesto. Prošle godine bili su sedmi, ali s potpuno podmlađenom ekipom koja je sada bogatija za ogromno iskustvo, koje će im dobro doći jer se takmiče u diviziji s Kinom, ali i naslednicima slavne sovjetske tenkovske škole, Rusijom, Belorusijom, Azerbejdžanom i Kazahstanom, ali i iskusnim Sirijcima koji ratuju već 10 godina. Takmičenje je već počelo u individalnim trkama, a ambicija srpskih tenkista za sada je da uđu u finale koje će se održati 3. i 4. septembra.

Tu je i disciplina Snajperska granica na poligonu Brestskij u Belorusiji, gde takmičare iz Srbije u konkurenciji s ekipama iz 18 zemalja očekuju individualna nadmetanja, u parovima, duelu i biatlonu. Srpski snajperisti tradicionalno postižu dobre uspehe, a osvajali su i zlatne medalje.

Specijalci na iskušenju

Pripadnici bataljona Grifoni na poligonu Orešac pripremali su se za četiri snajperske discipline: kosi krov, balistički prozor, neugodan položaj i precizno gađanje. Naime, Snajperska granica u Belorusiji od ove godine je specifična po tome što se za medalje nadmeću isključivo pripadnici specijalnih jedinica, čime je lestvica podignuta na viši nivo.

Čelične ruke i živci

Tromesečne pripreme za Tenkovski biatlon naši oklopnjaci obavili su na poligonu Pasuljanske livade, na kome su objedinili gađanje kompletnim naoružanjem. Na osnovu postignutih rezultata gađanja, brzine i kvaliteta pripreme i rada posade kao celine, odabrane su tri takmičarske i jedna rezervna posada koje predstavljaju Vojsku Srbije na Alabinu.

Format Tenkovskog biatlona pretrpeo je manje izmene. Posade tenkova imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu od 4.100 metara, pri tom obave popunu municije, pravilno savladaju prepreke i pogode ciljeve tenkovskim topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom.

Prepreke su rov, mogila, rampa, zid, kanal s vodom, minsko polje i druge. U prvom krugu gađaju se tri mete topom, u drugom protivavionskim mitraljezom mete u vazduhu, a u trećem spregnutim mitraljezom. Svaki promašaj, ali i neuspešan manevar kao što je nailazak na minu ili obaranje stubova koji ograničavaju usku stazu kažnjava se vožnjom dodatnog kruga. Zato se neretko dešava potpuni haos na stazi čak sa sudarima tenkova, pa i da topovski zatvarači pri ispaljenju lome ruke tenkista koji nisu stigli da ih sklone. Za uspeh, neophodna je odlična fizička priprema posada, ali i živci čelični koliko i tenkovi.

Čuvari reda ponos vojske

Na osnovu rezultata takmičenja unutar Vojske Srbije sastavljen je spisak od šest članova koji će predstavljati našu vojnu policiju na takmičenju Međunarodnih vojnih igara Čuvar reda od 29. avgusta do 5. septembra u Kraljevu.

Kvalifikaciono nadmetanje za izbor ekipe sadržalo je iste izazove kao i one koji će biti na zvaničnom takmičenju. Nadmetalo se 12 timova iz svih sastava vojne policije. Najbolja je bila ekipa ekipa iz Odreda vojne policije specijalne namene Kobre, drugo mesto zauzeo je tim Trećeg bataljona vojne policije, a treće vod vojne policije Komande za obuku.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Petar Cvetković je istakao da su pripadnici vojne policije na nacionalnom takmičenju pokazali izuzetan nivo obučenosti i fizičke pripremljenosti.

– Vojna policija je oduvek važila za jedan od elitnih sastava Vojske Srbije, a rezultati takmičenja su to i potvrdili – rekao je general Cvetković.