Printscreen
PO NAREĐENJU VLASTI U SARAJEVU: Radnici uklanjaju tablu

Table koje su pre nekoliko nedelja postavljene na ulazima u Istočno Sarajevo, a na kojima piše da je reč o “Gradu 157.000 proteranih Srba iz Sarajeva”, izazvale su pravu histeriju u prestonici BiH, ali niko nije očekivao da će jedna od njih biti uklonjena.

Suluda objašnjenja

Vlasti kantona Sarajevo su procenile da se jedna od njih nalazi na teritoriji Federacije BiH i poslali ekipu da je ukloni. Takav potez, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je okarakterisao kao vrhunac histerije.

Među bizarnim objašnjenjima sarajevskih vlasti je i da su utvrdili kako se sporna tabla nalazi 10 metara duboko u teritoriji Federacije BiH i imaju pravo da je uklone. U Istočnom Sarajevu odgovaraju da je taj argument sulud. Ćosić ističe da su nove table na istim mestima gde su, pre dve decenije, bile one koje su označavale ulaz u tadašnje Srpsko Sarajevo, a danas Istočno Sarajevo. Smatra da je nova tabla postavljena čak i dalje od Kantona Sarajevo nego što je bila ranija koja je tu godinama stajala bez problema.

Problem razgraničenja

– Vodili smo se time da ako je nešto dogovoreno pre 20 godina, a jeste na nivou opština, ni sada neće biti problema. Ako je tabla bila na teritoriji Kantona Sarajevo, odnosno FBiH, trebalo je da neko to kaže za ove dve decenije – naveo je Ćosić.

Ovaj događaj otvorio je i pitanje međuentitetske linije, kako oko glavnog grada BiH tako i u celoj BiH. Problem datira još iz Dejtona i na mnogo mesta širom cele zemlje linija se ne poklapa sa onom utvrđenom mirovnim sporazumom, što stanovništvu iz pograničnih linija stvara brojne probleme. Iz Istočnog Sarajeva poručuju da je sada dobro vreme da se to pitanje konačno reši.

– Mi ćemo to njihovo jednostrano utvrđivanje entitetske granice iskoristiti da ovo pitanje i zvanično pokrenemo, pa da onda završimo i priču o razgraničenju između entiteta. Naravno, tabla će ponovo biti postavljena i to na sigurnoj teritoriji Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo – zaključio je Ćosić i dodao da je jasno da “Sarajevu ne smetaju table, nego istina na njima”.

Istorijske činjenice

Stepen histerije u Sarajevu koji je izazvalo postavljanje tabli je nemerljiv, a među najglasnijima je gradonačelnica Benjamina Karić. S druge strane entitetske granice joj odgovaraju da ruši jednu tablu pozivajući se na njih. Međutim, ne mogu se osporiti istorijske činjenice koje kažu da je više od 150.000 Srba proterano iz Sarajeva.

4 COMMENTS

  1. Једно је Хистерија а Друго су Историјске Чињенице…Као да су и Сродству са Туђманом!

  2. Da ne bi srbija napala bosnu onda ne bi nijedan srbin morao da pobjegne.
    Srbi su pobjegli strahujuči odmazdu, znajuči šta sve njihova vojska učinila u bosni a posebno u opkoljenom sarajevu, prema tome srbi su sami uzrok i svoje tragedije.

  3. Dobro se seca Radovanovog poziva da ni zakopane i mrtve Srbe ne ostavljaju u Sarajevu. Sta to znaci postaviti table na sigurnoj teritoriji??? Znaci granice RS-a nisu sigurne. Pa lepo nas je MIle doveo do pocetka kraja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here