Bolje bi bilo da je NATO bombardovao Srebrenicu

0

 

Povodom ranije izjave sa suđenja Slobodanu Miloševiću i u predmetu "Popović i drugi", da su muslimani "očekivali vazdušne udare, nakon pokušaja otpora armije koja je pobegla u šumu", optuženi je svedoka pitao ko im je rekao da će NATO intervenisati.

 

Tužilaštvo je po saslušanju svedoka emitovalo snimke događaja u Srebrenici od ulaska srpskih snaga, sa generalom Ratkom Mladićem, koji je ranije emitovan na suđenju u predmetu "Popović i drugi", u kojem su šestorica oficira VRS, kao i Tolimir, optuženi za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi.

 

Sudsko veće će naknadno doneti odluku da li će snimci biti uvršteni u dokazni materijal i na suđenju Tolimiru. Glavni pretres nastavlja se idućeg četvrtka.

"Čuli smo od UNPROFOR-a. Bilo bi bolje i za nas i za vas da su bili udari. Onda ne biste ni vi bili ovde i svi bi bili srećniji", rekao je svedok.

Svedok je, kako je saopšteno, u vreme srebreničkih događanja bio civil, koji je 11. jula 1995. sa svojom porodicom i ostalim muslimanskim stanovništvom iz strahu od granatiranja odlučio da napusti Srebrenicu. Njegova dva sina otišla su u šumu i nisu preživeli, a nastadala su i dva svedokova brata.

Svedok PW-037 je govorio o malretiranju i pogubljenjima muslimana u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu i u Pilici, a zatim i masovnom pogubljenje na farmi u Branjevu, odakle je, kako je rekao, uspeo da pobegne.

Tolimir je u unakrsnom ispitivanju od svedoka tražio da potkrepi nedokazanu tvrdnju, izrečenu i na suđenju Miloševiću, da su u napade u Srebrenici bile uključene i snage iz Srbije, kao i navode da bi se muslimanske snage inače odbranile od snaga VRS.

"Bio sam u Zvroniku, Karakaju, gde sam video ’crvene berekte’. Vi znate Arkana. Ta politika Miloševića i Karadžića, ni Srbima nije donela dobroga, ni muslimanima ni Hrvatima", odgovorio je svedok.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da su akcije VRS sledile nakon akcija Armije BiH i da je u selu Kravica na Božić ubijeno 70 Srba, svedok je rekao da je za incident čuo, ali da je broj žrtava koji se pominje 50. "Zbog toga je Naser Orić bio u Hagu i odslužio je, bio je neko vreme, znam da nije dugo", rekao je svedok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here