Pexels

Svako ko se otrovao hranom ili se suočio sa stomačnim virusom upoznat je sa bolovima, povraćanjem i dijarejom koje često prate ove bolesti. U većini slučajeva ova neprijatna stanja su kratkotrajna, mogu da traju samo nekoliko dana, a bolovi u stomaku obično nestaju sami od sebe.

Međutim, bol u stomaku koji traje nekoliko dana i toliko je jak da ne možete da funkcionišete mogao bi da bude znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koje zahteva lekarsku pomoć i negu, a mogućnosti lečenja razlikuju se u zavisnosti od uzroka bola, piše “Insider”.

– Može da bude teško odrediti koliko bi ozbiljan bol u stomaku mogao da bude jer je ova vrsta bola čest simptom mnogih vrsta bolesti, uključujući virusni gastroenteritis, trovanje hranom, alergije na hranu i zatvor. Ali postoje neki znaci na koje treba obratiti pažnju, a mogu da ukažu ​​na to da je bol u stomaku ozbiljan i da zahteva hitnu lekarsku pomoć – objašnjava gastroenterolog Hardip Sing.

Simptomi koji zahtevaju hitnu intervenciju

Znaci da bol u stomaku može da bude ozbiljan uključuju povraćanje i proliv koji traje duže od 24 sata, krv u stolici, urinu ili povraćenom sadržaju, nagli gubitak težine, nedostatak apetita, oticanje stomaka, groznicu koja ne prolazi i intenzivan bol koji se progresivno pogoršava.

– Ako osetite bolove u stomaku koji ne prestaju u roku od nekoliko dana ili su toliko jaki da ne možete normalno da funkcionišete tokom dana, odmah potražite lekarsku pomoć – upozorava dr Nišita Merla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here