Lepo ponašanje ili, kako ga često nazivaju, bonton, ima svrhu da omogući ljudima da se prijatno osećaju u društvu, ali isto tako i da svojim ponašanjem ne uznemiravaju druge. Ne postoji univerzalni bonton koji je primenljiv svuda na planeti jer je način ophođenja umnogome plod običaja i tradicije.

Ako si u Rimu, živi na rimski način, ako si na drugom mestu, živi kako se tamo živi. Ovako kaže latinska izreka, u čiju su se istinitost uverili mnogi turisti suočeni s (ne)pisanim pravilima ponašanja u pojedinim državama. Na to upozorava i Din Alen Foster, autor priručnika “Globalni bonton”, u kome objašnjava šta se podrazumeva pod pristojnim ponašanjem za stolom u 15 zemalja sveta.

Ako se ikada nađete u situaciji da pijete kafu sa beduinima, na kraju protresite šoljicu, jer će vam oni dosipati kafu sve dok je dva-tri puta ne zatresete. To je signal da vam je dosta kafe. Takos je tradicionalno meksičko jelo, koje se pravi od tortilje i preliva po izboru. Ako vas put navede u Meksiko, nemojte ovaj specijalitet da jedete uz pomoć noža i viljuške jer će vas gledati kao na snoba. To bi bilo kao da hamburger iz “Mekdonaldsa” jedete srebrnim escajgom uz čašu šampanjca. Verovali ili ne, u Čileu treba da budete vrlo oprezni kada sednete za sto. Tamo se čak ni pomfrit ne jede rukama već priborom. Na tradicionalnoj svetkovini u Gruziji, koja se naziva suprom, vino teče u potocima. Ko kod da se namerno ili slučajno nađe na tom slavlju, mora da iskapi čašu vina. Engleskoj se vino porto prema tradiciji dodaje na levu stranu jer su to mornari nekada radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslediti buteljku porta na desnu stranu, ali je “neoprostivo” ne dodati ga uopšte. Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, čašu preuzmite oberučke jer je to izraz poštovanja.

Prazna flaša pod stolom

Po tradiciji, votka se u Rusiji uvek pije čista. Ako vam neko u ovoj zemlji ponudi votku, budite sigurni da je to odraz srdačnosti i dobrodošlice i nikako ne smete da odbijete piće. Popijete je naiskap. Praznu flašu spustite ispod stola. Naime, po ruskom sujeverju, ispražnjena boca na stolu priziva siromaštvo.

Skandal zbog štapića

U Japanu biste mogli da izazovete skandal ako svoje štapiće za jelo odložite u pogrešnom smeru. Naime, prema uputstvima instruktora kulinarstva Mineka Takanea Morena, štapići treba da budu smešteni ispred osobe koja jede, paralelno s ivicom stola. Ukoliko se desi da ih stavite uspravno u činiju sa pirinčem, naljutitite domaćine. Mnogi ne znaju se na tradicionalnim japanskim sahranama posuda s pirinčem s uspravnim štapićima stavlja pored kovčega sa pokojnikom!