Mnogi vlasnici misle da njihovi mezimci mogu da jedu sirovo meso, jer se njihovi preci ‒ divlje mačke, hrane na ovaj način. Međutim, gastrointestinalni trakt mačaka i pasa, kućnih ljubimaca, umnogome se razlikuje od onog kod njihovih divljih rođaka, velikih mački i vukova.

Iako će mnoge mačke skočiti za parčetom svežeg sirovog mesa, zbog moguće kontaminacije bakterijama i parazitima kao što su E.coli, salmonela i listerija, preporučljivo je da se meso uvek termički obradi, kažu stručnjaci. I to naročito piletina i ćuretina, kao i već pripremljeno mleveno meso. Takođe, veoma je važno da se odstrani kožica sa živinskog mesa i da se ono onda skuva.

Meso kome je odstranjena masnoća bari se 15 do 20 minuta, a zatim secka na komadiće veličine nokta. Takođe, preporuka stručnjaka je i da se pileći želudac, koji mace obožavaju, obari.

Nikada nije zgoreg podsetiti na to koju hranu macama nikada ne bi trebalo davati, jer namirnice sa ove liste mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje:

Čokolada
Verujemo da nema vlasnika koji ne zna da je čokolada strogo zabranjena u ishrani mačaka, ali to valja uvek napomenuti za one buduće ili vlasnike koji su u svoj dom tek doveli macu. Čokolada sadrži dve supstance koje su smrtonosne za mačku (i druge životinje), a to su teobromin i kofein. Čak i minimalne doze teobromina mogu biti smrtonosne, dok su na kofein mace posebno osetljive. Takođe, trebalo bi izbegavati i kakao, puding, pa i belu čokoladu. Na sreću, macama čokolada uopšte nije primamljiva, ali ako imate radoznalog ljubimca, pobrinite se da im ove slatke kockice nikad ne dopadnu šapa.

Crni luk
Ova namirnica sadrži supstancu n-propil disulfid, koja kod životinja uzrokuje anemiju i žuticu. Kod mačaka luk može da dovede do razaranja crvenih krvnih zrnaca, a kako su ona zaslužna za transport kiseonika u ćelije, mace mogu osetiti slabost i gubitak daha. Svega nekoliko parčića može biti smrtonosno za mačku.

Sirov krompir i paradajz
U sirovom stanju obe namirnice mogu izazvati potpuni kolaps gastrointestinalnog trakta kod mačaka. Međutim, kada je reč o kuvanom krompiru i paradajzu, to je sasvim druga priča, oni se mogu davati maci kao dodatak obroku. Takođe, na umu bi trebalo imati i da je zelen krompir, kuvan ili sirov, smrtonosan za mace jer može izazvati srčane smetnje, halucinacije i paralizu. Plodovi koje dajete svom ljubimcu uvek moraju biti zreli.
Mačji topli i vlažni stomačići idealno su mesto za narastanje testa, što može izazvati brojne zdravstvene tegobe. Od oštrog i jakog bola u stomaku, rupture creva, pa i do trovanja alkoholom, pošto kvasac vri u stomaku. Ako je vaša maca radoznala i želi da skoči na radnu površinu u kuhinji kada mesite testo, pobrinite se da bude u drugoj prostoriji dok to radite.

Grožđe
Neretko vlasnici misle da ono što je za nas zdravo i ukusno nikako ne može naškoditi kućnim ljubimcima. Iako je tokom leta mnogima grožđe omiljeno voće, znajte da je za mace ono smrtonosno. Tačan uzrok još uvek nije poznat, ali samo jedno zrno grožđa u mačkem organizmu može izazvati otkazivanje bubrega, povraćanje i dijareju. Naravno, neće svakoj maci otkazati bubrezi, ali bolje je sprečiti nego lečiti i potruditi se da se maca nikada ne dočepa ovog voća.

3 COMMENTS

  1. Macka je mesojed, sta drugo može da jede osim mesa? Problem je u tome sto ljudi ne misle svojom glavom nego veruju “stručnjacima”, raznim portalima i reklamama. Svinjsko meso je problematicno, to nije hrana ni sa ljude tako ni za mesojede uopste. Junetina je hrana za vasu macku, nikakve granule i industrijska hrana (salame, razni sosevi, kobasice).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here