EPA/Javier Lizon
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, pozvao je danas države EU da “ubrzaju” isporuke oružja ukrajinskim snagama i obezbede im artiljerijsku municiju velikog dometa za odgovor na rusku vatru.

– Ukrajinci imaju specifične potrebe. Rusi ih bombarduju izdaleka, tako da moraju imati sposobnost da dostignu istu udaljenost, isti domet – objasnio je on posle razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom u Stokholmu.

Britanska vlada objavila je u četvrtak nabavku krstarećih raketa “Storm šedou”. Moskva je tu odluku ocenila kao “izuzetno opasnu” jer to oružje može da pogodi ciljeve na udaljenosti od 500 kilometara.

– Glavne teme mog današnjeg razgovora s ministrima spoljnih poslova EU biće artiljerijska municija dugog dometa i pregovori o pristupanju u kratkom roku” Ukrajine EU – objasnio je ukrajinski ministar, pozvan da se pridruži sastanku evropskih ministara spoljnih poslova i njihovih kolega iz zemalja regiona Indo-Pacifika.

– Umesto pitanja kada će početi kontraofanziva (ukrajinskih snaga), svako treba da se zapita da li su uradili dovoljno da ukrajinska kontraofanziva počne i bude uspešna – rekao je on pre sastanka s Boreljom.

– Dmitro Kuleba nam je objasnio situaciju na terenu. U regionu Bahmuta (centar borbi s ruskim snagama na istoku Ukrajine, gde ona tvrdi da ima dobitke), Ukrajini je potrebno oko 1.000 artiljerijskih granata dnevno – to daje ideju o intenzitet borbi – prokomentarisao je šef evropske diplomatije.

– Mi snabdevamo oružjem i municijom, ali moramo da ubrzamo isporuke i popunimo naše zalihe – insistirao je on, pozdravljajući vojnu pomoć od 2,7 milijardi evra koju je Nemačka danas dodelila Kijevu.

– Ako to ne obezbedimo, Ukrajina neće moći da se odbrani – rekao je on.

– S ovim ratom koji vodi Rusija, u pitanju je postojanje te zemlje kao nezavisne i suverene – ukazao je Borelj.

– Kuleba će imati priliku da o tome govori tokom našeg sastanka sa zemljama Indo-pacifičkog regiona – rekao je on i podvukao da danas nisu razgovarali o članstvu Ukrajine u EU.

– Pristupanje Ukrajine je odlučeno i proces je u toku – rekao je Borelj za AFP.

To što Ukrajina nije povratila suverenitet nad čitavom svojom teritorijom nije razlog za odlaganje, naglasio je on i naveo da je “Kipar primljen u članstvo, a da nije povratio celu svoju teritoriju i to pitanje ostaje otvoreno” u toj ostrvskoj zemlji čiji je sever pola veka pod turskom vlašću.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here