EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduje sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

Borelj je rekao da je jutros razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je apelovao na obe strane da deeskaliraju situaciju.

– Zemlje članice EU su informisane o razvoju situacije i razgovorima o mogućim merama koje mogu biti preduzete ukoliko strane nastave da se opiru predloženim koracima koji će dovesti do deeskalaciji – istakao je Borelj.

Šef diplomatije EU je otkrio da je njegov zamenik za bezbednost i odbranu Šarls Fris otišao u Prištinu.

– Moj zamenik Fris je danas na Kosovu. On je tamo, i zajedno sa Euleksom će mi lično odgovarati za situaciju na terenu. Dok sada pričamo, na Kosovu se razgovara o koracima ka deeskalaciji – poručio je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

– EU najsnažnije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli prethodnih dana. Nasilne akcije protiv civila, medija, Kfora, pripadnika zakona…To je neprihvatljivo, stvara vrlo opasnu situaciju – rekao je Borelj.

On je kazao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i bezbednosti na KiM.

– Svaka jednostrana akcija se mora izbeći. Apelujemo na obe strane da implementiraju ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizovala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rešenje kojim će se garantovani mir za sve građane – istakao je Borelj i dodao da treba prevazići prošlost.

– Treba prevazići nasleđe prošlosti. Ne smemo priuštiti sebi novi konflikt. Nadam se da će se čuti moj glas, i da će se ljudi ponašati u skladu sa zahtevom – istakao je Borelj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here