EPA/Javier Lizon
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da opsežni raketni napadi Rusije na Ukrajinu od petka, zajedno sa njenim granatiranjem civila i civilne infrastrukture na dnevnoj bazi, predstavljaju “još jedan primer neselektivnog terora” koji čini Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije visokog predstavnika, „ovi okrutni, nečovečni napadi imaju za cilj uvećanje humanitarnog stradanja, i da ukrajinski narod, ali i njegove bolnice, službe hitne pomoći i druge vitalne službe liše struje, grejanja i vode“.

– Ova bombardovanja konstituišu ratni zločin, i varvarska su. Svi koji su odgovorni moraju odgovarati – saopštio je Borelj preko sajta Evropske službe za spoljne poslove.

Dodaje se da „Evropska unija i njeni partneri dodatno intenziviraju napore da ukrajinskom narodu pruže hitnu pomoć koja je neophodna da se ponovo uspostavi napajanje električnom energijom i grejanje“.

– Ukrajinski narod demonstrira zadivljujuću snagu, hrabrost i otpornost, odupirući se ruskoj ratnoj agresiji. Evropska unija stoji uz njega i čvrsto je solidaran sa njim – koliko god da je to potrebno, i u kojem god obimu – napisao je Borelj.

6 COMMENTS

  1. samo da pitam Borrelja , seca te li se gospodine bombardovanja Grada Nisa sa Cluster Bombama i cele Srbije Tomahawk raketama !???
    Rat nikome nije za pozeleti i ja nikome to ne zelim pa ni Ukraincima ali vas pitam cisto iz moralnih razloga , dali ste i tada imali isti osecaj kao danas ????

  2. Да ли је свакодневно бомбардовање Доњецка, у којем нема војних ефектива, злочиначки и варварски?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here