Tanjug/AP
Žosep Borelj

Mogućnost rata u Evropi “pojavljuje se na horizontu” u okolnostima oružanih sukoba širom sveta, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

– Zamišljali smo da budemo u svetu sa krugom prijatelja nakon pada Berlinskog zida, a to je zamenjeno prstenom vatre među nama, nestabilnosti od Sahela do Bliskog istoka, Kavkaza i Baltika, da ne gledam dublje u Afriku. Vatreni prsten oko nas – rekao je Borelj tokom Foruma “Nova ekonomija” u Madridu.

On je napomenuo da je ovo sada veoma važan trenutak u izgradnji Evrope jer je rat na pomolu i da to nije mala stvar.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se ojača NATO je povećanje evropskih odbrambenih kapaciteta.

– EU neće imati zajedničku vojsku u doglednoj budućnosti, a odbrana će ostati odgovornost članica – napomenuo je Borelj.

On je upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi “više nije fantazija”.

24 COMMENTS

  1. ИЗМИСЛИО ТОПЛУ ВОДУ
    СТРАШНО
    ЕВО КОЛИКО ВРЕМЕМА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА БАЦАЈУ У ОРУЖИЈЕ
    И ГУРАЈУ УКРАЈИНЦЕ ДА РАТУЈУ
    А САД КАЖЕ ПА ЕВО НАМ ДОЛАЗИ РАТ
    ПА НЕМАЈУ ВИШЕ НАЧИНА ДА НАРОДУ ПРОДАЈУ ЛАЖИ
    ЈЕДИНА ИСТИНА ЈЕ ДА СУ СВЕ ТО УРАДИЛИ ЗАРАД америчких ИНТЕРЕСА
    ЗАШТО ?????
    А ПРОБЛЕМ ИМ ЈЕ САД
    КАКО ИЗАЋИ ИЗ ОВОГ ЗАЧАРАНАГОГ РАТНОГ КРУГА???
    ТО ЈЕ ПРОБЛЕМ
    ГОСПОДО
    САМИ СТЕ СВЕ ЗАПОЧЕЛИ
    ПА САД САМИ И РЕШИТЕ

    • Zapocela je Rusija, to ti je jasno ili jos uvek nije?cino mi se da nije. Ali zavrsicemo i sa Rusijom.

  2. Ja evo ne znam kad pomenuta podrucja nisu bila u konfliktima, problemima…od kad znam za sebe i i kroz istoriju ova podrucja nisu bila mirna…i sad je to problem Evropi? Ili nema veze sa zivotom sta prica, ili pak odlicno zna sta prica ali kao kisa oko Kragujevca obilazi oko istine poturajuci nam kojekakve price kao sto je ova da je neminovno da nam se desi rat ako se vec ratuje i citavom svetu ?

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. Ovaj nezna sta blebece, jednom nogom u grob a drugom vani.Naziveo se pa sad ajd da spalimo svet. Ovom bi bolje bilo da ide u penziju i da se kani politike

  5. Auuuu ali ovaj MAKI smara vec duze vremena sa jednim te istim komentarom.
    Ajde covece nesto kostruktivno i argumentovano napisi !?
    Pokazi inteligenciju a ne glupost

    • Bi on pokazao inteligenciju ali to covek treba da ima,a ovaj je neko ko se zeza sa svima ili je stvarno na nekoj jakoj terapiji…trece nema….JADNIK !!!!!

  6. Zakuvali ste svuda, povucite vasu vojsku u vase zemlje , Raspustite agresivni NATO. I ratovi ce stati. Vi zelite da sudite i presudjujete celom svetu. Naviknite se da postoje i druge sile. Ne budite agresivni gospodine Borelj.

  7. Da li se isplati da evropa udje u rat zbog jedne ukrajine?
    Sta se desava sa ovi ljudi sve je otislo do djavola.

  8. Bilo bi dobro da se ne pokrene “vrzino kolo”, ali tragični smisao je pod kontrolom moćnih zlih enhiteta, koji znaju kako da zaobiđu najprostije logiciranje
    o posledicama činjenja kobnih
    akcija, pa se može očekivati da će čopor dezorijentisanih modula Evrope krenuti i zajednički odjednom napasti sa svih strana. Posledice po njih će biti užasne , ali i gorostas će krvariti iz mnogobrojnih rana da bi se tada na njega ustremili preostali lešinari , koji su čekali i gledali
    razvoj događaja.Teška će kriza tada uhvatiti gorostasa i svi kapaciteti obeju strana će biti upotrebljeni.
    Razaranje će biti ogromno, neće biti pobednika, već samo ogroman broj povređenih uz likovanje entiteta zla nad ovim
    Obnova možda usledi posle toga, jer zlo više neće moći na isti način gurnuti čoveka protiv čoveka…čekaće i planirati novi plan, koji bi mu doneo uživanje u patnji i buđenju najnižih strasti kod ljudska rase, otuđene i odvojene od Boga.

  9. Da, da. U pravu je gospodin Borel.
    Samo nije rekao da je on jedan od promotera rata. Naravno da je rat poceo pre 10 godina. Pre toga 10 godina bila je priprema za rat. To je ekonomsko rat u kojem se izgubio
    srednji sloj gragjana. Danas imamo jedan broj extremno bogatoh i veliki broj siromasno siromasnih.
    Sta posle ovoga ocekivati nego
    Oruzani rat do istrebljenja.
    Zar ovako nije bilo u proslosti.
    Posle ekonomske krize dolazili su oruzani sukobi.
    Ko prezivi pricace.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here