EPA/Martin Divisek

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza i da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na „normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine”.

– Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore – rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.

Ističe da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

– Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine – rekao je Visoki predstavnik EU.

Naglašava da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjam tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koje je najavila.

– Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano – istakao je Borelj.

Dodaje da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

– Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije – rekao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zađednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here