EPA/Andy Rain
Boris Džonson

Bivši britanski premijer Boris Džonson negira da je bio umešan u prekid mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine, piše list “Tajms”.

– To je potpuna glupost i ruska propaganda – rekao je Džonson u intervjuu za list, dodajući da je tokom razgovora sa Zelenskim posle pregovora u Istanbulu bio zabrinut zbog prirode bilo kakvog potencijalnog sporazuma i da je uveravao Zelenskog u “hiljaduprocentnu” podršku Londona Ukrajini.

Krajem novembra, šef frakcije stranke “Sluga naroda” u Vrhovnoj radi David Arahamija izjavio je da je u proleće 2022. godine tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev da završi sukob u Ukrajini, pozivajući ga da ništa ne potpisuje sa Rusijom.

Rusko-ukrajinski pregovori vođeni su u Istanbulu tokom proleća 2022. godine, a Arahamija je bio jedan od članova ukrajinske delegacije.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here