Braća teroristi ubijeni, talac oslobođen

0

19.12 – Braća Kuaši, izgleda, nisu znala da imaju taoca, prenose francuski mediji. "Figaro" je objavio da se muškarac za koga se verovalo da je talac terorista skrivao u jednoj od prostorija preduzeća otkako su braća Kuaši jutros zauzela tu zgradu. Novinar "Figaroa" sa lica mesta javlja da napadači nisu znali da se Lilijan (27) skriva u tom objektu.
17:33 – Iz zgrade u Damartinu izveden je talac koga su držala braća Kuaši. Talac je nepovređen, javlja AFP.
17:31 – Braća Kuaši, osumnjičeni za napad na redakciju na "Šarli Ebrdo", ubijeni su u policijskoj akciji u Damartinu, javlja AFP.
17:20 – Francuski list "Figaro" javlja da su se u Damartinu čule jake detonacije i rafalna paljba, a da se na krovu zgrade u kojoj su teroristi vide ljudi. Fotografije sa lica mesta pokazuju dim koji se nadvio iznad zgrade.

 

 

"Prioritet je da se uspostavi dijalog. To može da potraje dugo, satima, a ponekad danima", rekao je Brande.

Osumnjičeni su policiji preko telefona rekli da žele da umru kao mučenici, rekao je jedan francuski zvaničnik.

Napadači drže najverovatnije jednog taoca u zgradi štamparije nekoliko kilometara od pariskog aerodroma Šarl de Gol.

U toku su pregovori osumnjičenih terorista i policije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je da je u toku policijska akcija s ciljem da se se "neutrališu" napadači u mestu Damarten.

U poteru za osumnjičenima, braćom Šerifom i Saidom Kuašijem, koji su jutros prilikom bega ukrali automobil tipa "pežo", uključeno je više hiljada pripadnika elitnih jedinica francuske policije i žandarmerije.

Najmanje dva leta otkazana su danas na aerodromu Šarl de Gol iz bezbednosnih razloga budući da su osumnjičeni opkoljeni u blizini.

Obližnje bolnice su u stanju pripravnosti. Škole su zatvorena a stanovništvu je rečeno da ne izlazi na ulice.

Mediji javljaju se teroristi nalaze u zgradi kompanije CTD (Creation Tendance Decouver), koja se bavi grafičkim dizajnom.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev potvrdio je danas da je u toku policijska akcija protiv osumnjičnih terorista. On je potvrdio akciju u Damartenu posle razgovora sa predsednikom i premijerom Francuske, kao i sa najvišim policijskim zvaničnicima.

Pre dva dana, 7. januara, izvršen je krvavi napad u Parizu na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo" u kome je ubijeno 10 novinara i dva policajca.

Prema podacima iz Vašingtona, Šerif i Said Kuaši su više godina na američkoj listi terorista, a Said Kuaši je obučavan u Jemenu.

Šerif Kuaši je džihadista poznat francuskim antiterorističkim službama. On je osuđen 2008. na tri godine zatvora, od kojih 18 meseci uslovno, zbog učestvovanja u mreži za slanje boraca za Al Kaidu u Iraku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here