“Braniću Ukrajinu od ruske vojne invazije“

0

Očuvati suverenitet Ukrajine: Novoizabrani premijer Arsenij Jacenjuk
 

"Na nama je istorijska misija da očuvamo svoju državu i odbranimo našu nezavisnost", rekao je Jacenjuk za koga je glasala velika većina – 341 poslanik.

 

Jacenjuk je za premijera proglašen februara na Trgu Majdanu, centru proevropskog protesta u Kijevu koji je vlast smenjenog pro-ruskog predsednika Viktora Janukoviča gušila u krvi.

 

Potom je marta Ukrajina izgubila Krim koji je Rusija anektirala, a od aprila je oružana pro-ruska pobuna na istoku dovela do pogibije više od 4.300 ljudi.

 

Jacenjuk opet premijer Ukrajine

 

"Zemlja je u ratu (…) Ruska vojna invazija nije ništa drugo do napad na naš teritorijalni integritet i nezavisnosti, pokušaj da se uništi Ukrajina", rekao je danas Jacenjuk, poznat po jakim anti-ruskim izjavama i stavovima u prilog NATO-a.

 

Međutim, Jacenjuk je večeras telefonom razgovarao s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom o "privrednoj i finansijskoj saradnji", objavile su ruske novinske agencije.

 

Vladajuća koalicija pet prozapadnih stranaka u Parlamentu Ukrajine trebalo bi da pokrene reforme radi obuzdavanja raširene korupcije i izvlačenja zemlje iz duboke recesije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here