Brat i sestra se sreli posle pola veka

0

Dnevni avaz

 

Godinama sanjali jedno drugo: Hasnija Dinčar i Omer Alagić
 

SANSKI MOST – Nema kraja sreći 80-godišnjeg Sanjanina Omera Alagića iz sela Naprelji kod Sanskog Mosta, kojem je, nakon 52 godine, iz Turske u posjetu došla rođena sestra Hasnija Dinčar. Plač i grčeviti zagrljaji brata i sestre, koje je sudbina rastavila daleke 1962. godine, kada se Hasnija udala u Makedoniju, epilog su ove nevjerovatne priče.
– Ne mogu vam opisati kako se osjećam, suze same liju! Nisam uopće znao, niti bilo ko od ukućana, da će mi sestra iz bijelog svijeta bahnuti na vrata. Prije sam očekivao da će me stići smrt, a desila mi se sreća kakva se samo poželjeti može – priča nekadašnji rudar Rudnika mrkog uglja Kamengrad u penziji.
x Omer kaže da mu je Hasnija prirasla za srce jer je bila jedinica, imao je još i brata koji je poginuo. Sjeća se njenog rođenja i prvih dječijih igara, kao i udaje u Strumicu. Hasnija Dinčar došla je u rodno selo nošena ogromnom željom da posjeti ognjište u Napreljima. Do Sarajeva je stigla avionom s kćerkom Nifet, a onda taksijem u Naprelje. – Nisam željela otići s ovoga svijeta, a da barem ne vidim svoju krv, brata koji je više od 50 godina živio u mojim snovima – kazala nam je Hasnija, presretna što joj je u 73. godini ispunjena velika želja. Priznaje da nije znala šta će je dočekati, a kada je vidjela Omera i pružila mu ruke, imala je osjećaj kao da grli cijeli dunjaluk. Iako je gotovo zaboravila bosanski jezik, nije zaboravila sevdalinku i zapjevala je koliko je grlo nosi: "Sarajevo, behara ti tvoga, znaš li išta za dragana moga…"
x Hasnijina kćerka Nifet kazala je da je sretna zbog majke te da su mislili da "dolaze na kraj, a ispao je jedan novi početak". Omerova kćerka Zarfija također je šokirana iznenadnom srećom koja ih je zadesila. Otac joj je stalno pričao o tetki koja je "otišla u svijet". Priznaje da nije vjerovala da će je ikada upoznati. Hasnija, koja je izrodila devetero djece, ostat će kod brata Omera tri sedmice, da ga se, kako kaže, "nagleda za sve one godine koliko ga je sanjala".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here