Napad u sinagogi, šestoro poginulih

0

Najmanje šest osoba je poginulo, a šest je povređeno u napadu u sinagogi u Jerusalimu. Izrael preti odmazdom. Hamas i Islamski džihad pozdravili akciju.
Među poginulima su i napadači, dvojica Palestinaca iz istočnog Jerusalima. Napadači su ubijeni u policijskoj intervenciji.

Likvidali napadače: Izraelski policajci opkolili sinagogu
 

– Teroristi su ušli u sinagogu naoružani pištoljima, sekirama i noževima – navodi se u saopštenju policije. Sinagoga se nalazi u kvartu Har Nof u zapadnom delu Jerusalimu, gde većinski žive ortodoksni Jevreji.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će Izrael "oštro odgovoriti" na ovaj napad koji je ocenio kao "okrutnu ubistvo Jevreja koji su došli da se pomole". On je dodao da je to posledica podsticanja od strane radikalnog pokreta Hamas i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Netanjahu je dodao da međunarodna zajednica ignoriše ova podsticanja, ne navodeći detalje.
S druge strane, palestinski pokreti Hamas i Islamski džihad pozdravili su napad u sinagogi. Hamas je saopštio da je napad u sinagogi bio "odogovor na ubistvo jednog palestinskog vozača autobusa u istočnom Jerusalimu", dok je Islamski džihad saopštio da je u pitanju "prirodna reakcija na zločine okupatora".
Kao prvu meru posle krvoprolića, izraelske vlasti će ukinuti neka ograničenja na nošenje oružja radi samoodbrane, najavio je ministar unutrašnjih poslova Jicak Aharonovič i dodao da će tom merom biti obuhvaćeni Izraelci koji imaju dozvolu za nošenje oružja van radnog vremena, kao što su pripadnici vojske, ili "čuvari škola i vrtića".
Ministar je takođe najavio "oštrije kontrole na ulazu i izlazu" kako bi se izolovali neki delovi istočnog Jerusalima, palestinskog dela grada koji je Izrael okupirao. On je rekao i to da će u znak odmazde biti uništene kuće terorista i da će tražiti odobrenje za "administrativni pritvor", što omogućuje Izraelu da pritvorenike bez optužbe drži na neodređeno vreme.
"Rasporedićemo i dodatne graničare i pozvaćemo dobrovoljce da zaštite sinagoge", rekao je ministar i pozvao stanovnike da budu "oprezni i imaju strpljenje".
 

Sledi žestok odgovor
Odgovornost za napad preuzela je grupa "Brigade Abu ali Mustafa", vojno krilo Narodnog fronta za oslobođenje Palestine. Militanti iz ove palestinske ultralevičarske organizacije stoje iza mnogih napada na Izraelce u prošlosti. Izrael je saopštio da će uputiti "žestok odgovor" na najveći napad u Jerusalimu u poslednjih šest godina.

 

Terorizam
Napad tretiramo kao teroristički čin, rekao je policijski portparol Miki Rozenfeld. Lokalni mediji navode da je jedan od napadača bio naoružan vatrenim oružjem. U proteklih nekoliko sedmica nasilje je u porastu u Izraelu i na palestinskim teritorijama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here