Brdo kod Kranja: Beriši žao što nema Tadića

0

U 10 sati je počelo plenarno zasedanje konferencije, kojoj prisustvuju premijeri BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, domaćini – premijeri Slovenije i Hrvatske, kao i premijer Kosova i šef Unmika Lamberto Zanijer.

 

 

Od predstavnika EU na konferenciji je prisutan samo komesar za proširenje EU Štefan File, koji se ovih dana i inače nalazio na turneji po zapadnom Balkanu. Većina drugih pozvanih zvaničnika EU nije došla.

 

Organizatori su pozvali i jedan broj zvaničnika EU, među kojima su predsednik EU Herman Van Rompuj, predsednika Evropske Komisije Žoze Manuel Barozo, ministarka spoljnih poslova EU Ketrin Ešton i premijer predsedavajuće EU, Španije Žoze Luis Rodrigez Zapatero, umesto koga je trebalo da dođe šef diplomatije Španije Angel Moratinjos. Međutim, nijedan od navedenih visokih zvaničnika EU nije se odazvao pozivu.

Evropski komesar Štefan File je, prilikom dolaska na konferenciju, rekao da se nada da će ovaj susret biti uspešan i da će značiti pravi korak u pravcu ostvarivanja težnji zapadnog Balkana da se priključi EU.

"Države moraju da razumeju da im saradnja koristi", rekao je File, ali nije hteo da odgovori na novinarsko pitanje kako komentariše nedolazak predsednika EU Hermana van Rompuja.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da je vizija Kosova saradnja, a ne bojkot i da će i druge zemlje shvatiti da im je u interesu saradnja. On je dodao i da je današnji susret dobra prilika za svakog lidera u regiji da predstavi svoju viziju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, naglasivši da bi Kosovo želelo da što pre postane član EU i NATO.

 

Albanski premijer Sali Beriša je rekao da žali što je predsednik Srbije Boris Tadić odsutan. "Njegovo mesto je tu", rekao je Beriša novinarima, dodavši da je ovo važan susret, jer je regionalna saradnja važna za sve koji žele da uđu u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here