UNICEF

Već treću godinu UNICEF na globalnom nivou obeležava mesec roditeljstva, a ove godine je cilj podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja. Tim povodom će kroz niz aktivnosti biti skrenuta pažnja javnosti na podjednaku važnost potreba i roditelja i deteta.

Da bi roditelj mogao da obezbedi najbolji početak života za svoje dete, potrebno je da misli i o svojoj dobrobiti i mentalnom zdravlju. Usled aktuelne pandemije, roditelji se sve više bore sa uznemirenošću, zabrinutošću ili depresijom, pa roditeljstvo može da predstavlja izazov.

Više od polovine dece uzrasta od 2 do 4 godine nema podršku očeva u igranju i učenju, a iako se 90 odsto roditelja u Srbiji slaže da fizičku kaznu nije potrebno primenjivati, još uvek svako treće dete uzrasta od 3 do 4 godine trpi fizičko kažnjavanje.

Pored ovoga, podaci UNICEF-a iz 2019. godine govore kako u domaćinstvima koja žive u siromaštvu tek polovina dece do 5 godina ima 3 ili više knjiga u poređenju sa čak 90 odsto dece koja imaju ove prilike u bogatijim slojevima društva. Takođe, 60.000 male dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama te je njihovim porodicama potrebna dodatna podrška.

Mesec roditeljstva, koji se ove godine realizuje u Srbiji kroz projekat koji zajedno sprovode UNICEF, Vlada Republike Srbije i LEGO fondacija, obeležiće se brojnim aktivnostima. Lokalne samouprave Palilula (Beograd), Novi Sad, Bor, Vranje, Kragujevac i Novi Pazar trenutno se osnažuju da kao model centri dobrih praksi podrže standardizovanje programa podrške roditeljstvu u Srbiji. Na taj način će, kroz prizmu rada na očuvanju emocionalne dobrobiti roditelja, zajedno sa UNICEF-om osvetliti prva iskustva unapređene intersektorske podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

UNICEF i LEGO fondacija zajedno ulažu napore da roditelji i staratelji iskoriste i moć igre kako bi deca imala najbolji mogući početak života. Podrška roditeljima u periodu ranog detinjstva njihove dece je relevantna i efikasna strategija za smanjivanje socijalnih nejednakosti, nasilja nad decom i održivi razvoj.

Utvrđivanje podsticajnih roditeljskih praksi u svakom društvu je ne samo prioritet, već i jedno od najisplativijih ulaganja u održivi razvoj društva koji ostvaruje visok povraćaj uloženog, ukoliko se desi u prvim godinama života deteta, dok je prozor neizmernih razvojnih mogućnosti otvoren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here