EPA-EFE/Pavel Golovkin

Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS podržali su ideju o reformi UN i Saveta bezbednosti, kao i težnje zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, uključujući Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku, da igraju značajniju ulogu u međunarodnim odnosima kao i pomenutim organizacijama.

Ministarski sastanak zemalja BRIKS-a održan je na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Ministri su podržali sveobuhvatnu reformu Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti organizacije, a cilj je da postane demokratičniji, reprezentativniji, efikasniji i delotvorniji kao i da se poveća zastupljenost zemalja u razvoju u svim kategorijama članstva u Savetu kako bi mogao na odgovarajući način da odgovori na aktuelne globalne izazove“, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Šefovi diplomatije članica BRIKS takođe su izrazili punu podršku predsedavanju Rusije u organizaciji koje će početi 1. januara 2024. godine.

Podsećamo, Savet bezbednosti UN trenutno ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Saveta bezbednosti UN. SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN. Pored toga, prema pisanju “Dejli telegrafa”, SAD bi želele da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država.

U Njujorku se od 19. do 26. septembra održava nedelja na visokom nivou Generalne skupštine UN. Rusku delegaciju predvodi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here