pixabay.com

Pregovori Vašingtona i Brisela o trajnoj suspenziji američkih carina na čelik i aluminijum nisu doneli uspeh, a Evropska unija, prema dostupnim informacijama, neće dobiti pristup milijardama subvencija iz američkog paketa finansiranja za ekološke tehnologije.

Kako navodi Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), samit EU-SAD u Vašingtonu “teško da je mogao da prođe gore” iz ekonomske perspektive.

Pregovarački krugovi su i pre zvaničnog početka samita govorili da Amerikanci nemaju interes da se postigne sporazum.

Oni ipak smatraju da i dalje postoji nada da trenutno delimično suspendovane carine od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum neće opet stupiti na snagu 1. janura 2024. godine.

Krajnji rok za novi sporazum je 31. oktobar, ali sada je izvesno da će on biti propušten.

Bajdenov prethodnik Donald Tramp uveo je zaštitne carine 2018. godine kao odgovor na veliki višak kapaciteta na globalnom tržištu čelika.

Pod Bajdenom, obe strane su se krajem oktobra 2021. godine dogovorile o delimičnoj suspenziji tarifa na dve godine.

SAD su od EU sada tražile od EU da se unapred dogovori zajednička tarifa od 25 odsto na kineski čelik, što nije bilo prihvatljivo za Brisel koji je želeo da koraci EU budu usklađeni sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Vašington i Brisel nisu postigle ni sporazum o sirovinama, što predstavlja još veće iznenađenje.

Sporazum o sirovinama bi Evropljanima omogućio širi pristup sredstvima iz finansijskog paketa američkog Zakona o suzbijanju inflacije.

Sledeće godine u SAD će biti predsednički izbori, što će predsedniku Džozefu Bajdenu još više otežati politiku okrenutu ka EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here