Brisel očekuje stabilnu isporuku ruskog gasa

0

U Briselu ne strahuju da će biti problema sa gasom

 

 

"Za sada, sve je u redu. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ukrajinom i Rusijom i nadam se da nećemo imati problema sa gasom ove zime", rekao je novinarima Maroš Šefčovič, novi komesar EU za energetiku, na marginama međunarodne konferencije o energetici u prestonici Kazahstana, Astani.

 

Rusija obezbjeđuje trećinu isporuka gasa EU, a polovina te količine prolazi kroz Ukrajinu. Prethodni sporovi Kijeva i Moskve doveli su do privremenog prekida isporuke gasa Evropi.

 

Ukrajina i Rusija potpisale su krajem oktobra sporazum koji je isposlovala Evropska komisija o isporuci gasa ove zime, kao privremeno rješenje za spor oko cijene između Moskve i Kijeva.

 

Međutim, ruski "Gasprom" nije nastavio sa isporukama, suspendovanim u junu, a Ukrajina nije obezbijedila avansnu uplatu, za koju Moskva kaže da je uslov za obnovu isporuke.

 

"Sada čekamo ukrajinsku stranu da naruči gas. Ukrajinska strana sada razmatra koliko joj treba gasa do kraja zimskog perioda", rekao je Šefčovič, dodajući da će Kijev do kraja decembra isplatiti drugi deo duga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here