Tanjug
Evropska unija

Evropa i dalje ćuti na provokacije koje svakodnevno stižu od političkih predstavnika kosovskih Albanaca o ujedinjenju sa Albanijom! Poslednji se s tom mantrom oglasio Ljuburn Aljiju, ministar zaštite životne sredine u privremenim institucijama, koji je javno priznao da se na tom ujedinjenju stalno radi, kako je rekao, na “prirodan način”.

– Granica između Albanije i KiM napravila je veštačku podelu – rekao je on za Ekonomiju onlajn i dodao da je na sednici dve vlade dogovoreno da prugu Priština-Drač finansiraju vlade Tirane i Prištine.

Kometarišući ova dešavanja Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ocenjuje da međunarodna zajednica ne posvećuje dovoljno pažnje Kosovu i Metohiji.

Kad đavo zakuca na vrata

– Primetna je inercija Brisela u rešavanju tog problema, a njihov odgovor je sveden na birokratsku formu dijaloga Beograda i Prištine, gde im je samo bitno da u krajnjem ishodu dođe do međusobnog priznanja Srbije i Kosova – ukazuje Stanković za “Vesti”.

Osvrćući se na činjenicu da EU toleriše priče o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, Stanković kaže da Brisel to potcenjuje i da ne smatra da je to bitno, sve dok im, kako kaže, “đavo ne bude zakucao na vrata”. Ali od političke elite u EU se, napominje, ne može očekivati kvalitetno rešenje, jer nisu našli odgovore na neke probleme unutar evropske zajednice.

– Oni 20 godina nisu našli rešenje za Kosovo, ali kako vidimo nemaju ga ni za neke probleme sa kojima se oni suočavaju – od kovida i migrantske krize do odnosa sa Rusijom. Uljuljkani u svojoj premoći, očito nemaju sklonost za bavljenje detaljima pri rešavanju pitanja. Smatraju da se i priče o ujedinjenju ne tiču njih direktno – ukazuje naš sagovornik.

On ističe da EU više nema kapacitet da izdrži globalnu trku u kojoj su SAD, Rusija i Kina i da ostaje bez pozicije četvrtog stuba među silama.

Da je Brisel ostao nem na provokacije iz Prištine ukazao je i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i zapitao evropske zvaničnike zašto ćute na poruke Aljbina Kurtija.

Vučić je rekao da nijedna instanca u EU nije reagovala, čak ni kada je Beograd tražio reakciju, a smatra da za njih nije pitanje ko je na vlasti već da je reč o odnosu prema Srbiji.

Ne vraćaju imovinu Dečanima

Međutim, u Prištini ne ignorišu samo poruke EU koje se tiču dijaloga, već i verbalne opomene zbog nepoštovanja Ustavnog suda koji je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje. Ne haju ni na pozive Tomaša Sunioga, šefa Kancelarije EU u Prištini o sprovođenju sudske odluke i vraćanju manastirske imovine.

– Tolerancija i međusobno poštovanje su ključni za multietničko i demokratsko društvo – rekao je Suniong, koji je proteklih dana posetio manastir Visoki Dečani.

Sud je, podsetimo, još u maju pre pet godina okončao spor oko zemljišta Visokih Dečana potvrdivši odlukom vlasništvo manastira.

Opasno žmurenje

Dejan Vuk Stanković ukazuje da se Brisel izolovao od Zapadnog Balkana, koji im sada služi kao rejon za eksperimente sa svojim projektima, dok su vrata integracijama u EU potpuno zatvorili.

– To ponašanje može da bude kobno za stabilnost i bezbednost – kaže on.

Stanković upozorava da su se u EU već jednom tako ponašali pre 30 godina, pa je došlo do raspada Jugoslavije.

Dosledna Španija

Vlada Španije je još jednom potvrdila sopstvenu odluku o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Ovaj stav Madrida je naveden u odgovoru parlamenta poslanici Marioni Ilamoli koja je imala uvid u pokušaje Prištine da se pridruži u EU. U odgovoru se kaže da je vreme da se učini konačni napor da pitanje KiM bude rešeno “u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo”.

Vlada Španije se zalaže za proširenje EU i za potrebu davanja novih podsticaja pristupanju Zapadnog Balkana EU zajednici.