Britanci rehabilituju kralja iz 15. veka

0

Replika lika kralja Ričarda III napravljena na osnovu pronađene lobanje
 

Sahranu će prenositi britanska televizija, a cela poslednja nedelja marta iduće godine biće posvećena tom monarhu čije pristalice žele da ga rehabilituju. Britanski Viši sud doneo je presudu krajem maja da Ričard Treći bude sahranjen u Lesteru, a ne u Jorku, na severu Engleske, kako su tražili njegovi daleki rođaci.

 

Ričard vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva. Poginuo je na bojnom polju čime su okončani "Ratovi ruža" između suparničkih grana dinastije Plantagenet, porodica Lankaster i Jork.

 

Iako je u istoriji ostao zabeležen kao kralj koji je sproveo mnoge reforme u korist običnog čoveka, posebno u pravosuđu, prati ga nikada dokazana optužba da je na presto došao pošto je kao lord protektor ubio maloletne sinove svog pokojnog brata, kralja Edvarda, a i Vilijem Šekspir ga je u drami "Ričard Treći" predstavio kao grbavog nitkova.

 

"Vreme je da kralj Ričard Treći bude ponovo dostojno sahranjen i da najzad počiva u miru", navele su sudije u obrazloženju presude.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here