Evropa drhti od straha

0

Španski sveštenik, koji je zaražen virusom ebole, vraćen je juče u Španiju avionom iz Liberije, saopštilo je špansko Ministarstvo odbrane. Sveštenik Miguel Pahares, koji je pomagao u lečenju zaraženih ebolom, bio je pozitivan na testu u bolnici u Monroviji ranije ove sedmice.
Časna sestra Hulijana Bohi iz Ekvatorijalne Gvineje, koja ima špansko državljanstvo i koja je radila sa sveštenikom u Liberiji, takođe je vraćena, ali ona nije zaražena. Oboje su radili za jednu katoličku humanitarnu grupu koja ima svoje bolnice širom sveta.
Ovo je prvi put da će osoba zaražena ebolom biti lečena u Španiji. Ministarstvo je saopštilo da je specijalno opremljeni medicinski erbas 310 sa Paharesom sleteo u vazduhoplovnu vojnu bazu Torehon, nedaleko od Madrida.
Špansko Ministarstvo zdravlja umiruje domaću javnost saopštenjem da ovaj slučaj predstavlja – "minimalan rizik po javno zdravlje".

Dodir smrti
Ebola je hemoragična groznica sa stopom smrtnosti od 55 do 90 odsto. Širi se kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih osoba.

Liberijska predsednica Elen Džonson Sirlif proglasila je vanredno stanje zbog epidemije opasnog virusa ebole u ovoj zemlji. Ona je u obraćanju na nacionalnoj televiziji rekla da bi neke građanske slobode mogle biti suspendovane tokom vanrednog stanja. Sirlifova je ocenila da neznanje, siromaštvo i duboko ukorenjeni verski i kulturni običaji, doprinose širenju ovog virusa.
Epidemija ebole pogodila je i Gvineju, Sijera Leone i Nigeriju, a od virusa je do sada umrlo više od 930 ljudi. Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije sastaće se u Ženevi radi dogovora o merama za suzbijanje epidemije. Na dvodnevnom sastanku biće odlučeno da li će biti proglašena globalna zdravstvena uzbuna.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here