BAN: Okončati patnje u Gazi

0

Dosta je bilo: Ban Ki Mun (u sredini)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je juče okončanje, kako je rekao, bezumnog ciklusa patnji u izraelsko-palestinskom sukobu. Ban je u Generalnoj skupštini UN rekao da su "masivne razmere umiranja i razaranja šokirale i posramile svet". Generalni sekretar je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži ogroman posao obnavljanja Gaze, dostavljanja humanitarne pomoći hiljadama koje za njom imaju potrebu, kao i lečenja ranjenika.

Izginuli "neodgovorni"
Američki predsednik rekao je da je Hamas "izuzetno neodgovoran" zbog ispaljivanja raketa iz naseljenih centara i pozvao na pronalaženje "formule" za olakšavanje teškoća običnih Palestinaca, koji su trpeli posledice najnovijih sukoba. U ratu koji je počeo 8. jula, poginulo je oko 1.900 Palestinaca, 64 izraelska vojnika i tri izraelska civila.

"Gradićemo zajedno, ali ovo mora biti poslednji put da ponovo gradimo", rekao je Ban Generalnoj skupštini i dodao: "Moraju odmah da prekinu. Moraju se vratiti za pregovarački sto."
– Moramo uložiti svaki napor da trenutno zatišje pretvorimo u održivi prekid vatre koji je u vezi sa ključnim pitanjima konflikta – dodao je generalni sekretar UN.
Istovremeno, predsednik SAD Barak Obama ocenjuje da trajne stabilnosti odnosa Izraela i Palestinaca neće biti u doglednoj budućnosti, a da bi se do nje došlo, potrebno je da lideri obe strane, zavađene generacijama, preuzmu politički rizik u ime mira i prosperiteta. Ali, prvo, rekao je Obama u sredu uveče, potrebno je da se prekid vatre u Pojasu Gaze održi do kraja predviđenog roka, do petka – bez kršenja.
Ovo je bio Obamin odgovor na novinarsko pitanje u Vašingtonu šta treba činiti da se održi krhko primirje između Izraela i militantnog palestinskog pokreta Hamas, koji kontroliše oblast Gaze.
Obama je rekao da Izrael ima pravo da se brani od raketa iz Gaze i napada preko tunela koje je Hamas prokopao ispod granice da bi na izraelsku teritoriju ubacivao svoje borce. Istovremeno, palestinski narod u Gazi mora dobiti uveravanja da će moći da obnovi svoje kuće, da će moći da uživa prosperitet i da se neće osećati odsečenim od ostatka sveta, zaključio je Obama.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here