EPA-EFE/NEIL HALL
Riši Sunak

Novi premijer Velike Britanije postao je bivši ministar finansija Riši Sunak, saopštio je predsednik glavnog odbora Konzervativne stranke Grem Brejdi.

Sunak je postao jedini kandidat koji se kandidovao za ovu funkciju nakon što je liderka Donjeg doma Peni Mordaunt objavila da povlači svoju kandidaturu.
Riši Sunak na čelo britanske vlade dolazi posle ostavke Liz Tras, koja je napustila premijersku funkciju posle samo mesec i po dana. Trasova je predvodila britansku vladu posle ostavke Borisa Džonsona.
Novi lider vladajuće britanske Konzervativne partije i budući premijer, održao je sastanak zatvorenog tipa sa poslanicima Konzervativne partije i tokom njega održao govor u kom je odbacio mogućnost održavanja parlamentarnih izbora, rekli su poslanici koji su bili prisutni.
On je rekao konzervativnim poslanicima da mu je prioritet postizanje ekonomske stabilnosti, a da će zatim nastojati da ispuni predizborna obećanja stranke iz 2019. godine, izjavio je poslanik Ian Dankan Smit, preneo je Rojters.
Sunak je, takođe, rekao poslanicima da će “sva krila” stranke biti prisutna u njegovom kabinetu, preneli su britanski mediji.
Riši Sunak je prvi britanski premijer azijskog porekla. Takođe, on je prvi premijer koji nije belac i najmlađi je premijer Velike Britanije još od 1812. godine.
Sunak (42) je diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln univerzitetu u Oksfordu, a kasnije je stekao diplomu mastera poslovne administracije na Stenford univerzitetu u Kaliforniji.
Oženjen je Akšatom Murti, modnom kreatorkom koja je ćerka indijskog milijardera N. R. Murtija, sa kojom ima dvoje dece.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here