Tanjug/AP
Suela Brejverman

Britanski premijer Riši Sunak smenio je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Brejverman koja je izazvala brojne kritike zbog optuživanja policije da je suviše blaga prema propalestinskim demonstrantima.

Vlada je saopštila da Brejverman napušta svoj položaj u okviru rekonstrukcije vlade.

Sunak je bio pod rastućim pritiskom da otpusti minsitarku Brejverman, ličnost koja izaziva podele, ali je popularna u autoritarnom krilu vladajuće Konzervativne partije.

U vrlo neuobičajenom napadu na policiju prošle nedelje, Brejverman je rekla da londonska policija ignoriše kršenje zakona od strane „propalestinskih bandi“. Ona je nazvala demonstrante koji pozivaju na prekid vatre u pojasu Gaze nosiocima mržnje.

U subotu su se ekstremno desničarski demonstranti sukobili sa policijom i pokušali da napadnu propalestinski marš organizovan kroz ulice Londona u kome je učestvovalo stotine hiljada ljudi. Kritičari su optužili Brejverman da pomaže da se pojačaju tenzije.

Prošle nedelje Brejverman je napisala članak za londonski “Tajms” u kome je rekla da policija favorizuje neke demonstrnte i da deluje blaže prema propalestinskim demonstrantima i aktivistima za pokret “Crni životi vrede”, nego prema desničarskim demonstrantima i fudbalskim huliganima.

Članak nije bio unapred odobren u kancelariji premijera kao što je uobičajena praksa.

Brejverman, 43-ogodišnja advokatica, postala je vođa populističkog krila partije zalažući se za sve oštrije mere protiv migracije i za rat prema zaštiti ljudskih prava, liberalnim socijalnim vrednostima.

Kao ministarka unutrašnjih poslova zadužena je za javni red i imigracionu politiku i zalagala se za trenutno zaustavljen vladin plan da se osobe koje stižu u Britaniju čamcima i tu traže azil pošalju u jednom pravcu u Ruandu. Odluka britanskog Vrhovnog suda oko toga da li je ta politika legalna treba da bude doneta u sredu.

Kritičari kažu da se Brejverman pozicionira za vođstvo stranka u unutarpartijskoj trci koja bi mogla da se dogodi ako Konzervativci izgube na izborima očekivanim iduće godine. Ankete mesecima pokazuju da su Konzervativci 15 do 20 procentnih poena iza Laburista.

3 COMMENTS

  1. “Članak nije bio unapred odobren u kancelariji premijera kao što je uobičajena praksa” – toliko o slobodi medija u Britaniji :)))))

  2. Запањујуће да ови што су поријеклом из Индије
    Ништа са Гандијем немају заједничко
    Екстремнији су од аутохтоних енглеза
    Запањујуће рекао вих
    Не могу то да схватим …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here