EPA
Premijerka Velike Britanije Liz Tras

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se za greške u svom programu koji je doveo do pada poverenja investitora, ali i istakla da se neće povući sa funkcije.

– Želim da prihvatim odgovornost i da se izvinim za učinjene greške – rekla je Tras u intervjuu za Bi-Bi-Si.
Tras je rekla da je želela da pomogne ljudima sa računima za struju, kao i da se izbore sa visokim porezima, ali, kaže, otišli su predaleko i prebrzo.
Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant prethodno je poništio skoro ceo raniji mini-budžet premijerke Tras, koji je izazvao tržišna previranja i najavio je zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.
U odgovoru na pitanje da li je sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora da promeni pravac.
– Bilo bi potpuno neodgovorno da se ne ponašam u nacionalnom interesu na način na koji jesam – rekla je ona i dodala da je bilo ispravno što su promenili politiku.
Tras je takođe rekla da će predvoditi svoju Konzervativnu stranku na sledećim izborima.
– Ostajem ovde jer sam izabrana da služim ovoj zemlji. I odlučna sam da to radim – rekla je britanska premijerka.
Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao previranja na berzi počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali je doneo i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost.
Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen.
Odbačeni su planirano smanjenje korporativnih poreza i plan za ukidanje poreza na dohodak najbogatijih poreskih obveznika, a skraćen je sa dve godine na šest meseci period garantovanih subvencija za račune energije domaćinstava i preduzeća.

1 COMMENT

  1. Taman pomislih evo malo morala i kod Britanaca – znaju da prepoznaju svoje greške i da ih priznaju, ali onda shvatih koliko je ova žena bezobzirna jer smatra da može da pravi greške, verbalno da pruzme odgovornost, ali i da ostane na vlasti – pa u čemu je pruzimanje odgovornosti ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here