EPA-EFE/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

Izgradnjom NATO baze u Draču Albanija je poslala znak upozorenja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, piše britanski “Ekspres” u tekstu u kojem najavljuje posetu albanskog premijera Edija Rame Briselu u sredu, 13. jula.

Kako se navodi u tekstu, Rama će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o projektu izgradnje luke u Porto Romanu u Draču, 40 minuta od glavnog grada Tirane, a koja će istovremeno biti namenjena i za komercijalni deo i za vojnu pomorsku bazu.

Izgradnju luke finansiraju zajedno Albanija i NATO, a kako se navodi, Albanija trenutno troši oko 1,53 odsto svog godišnjeg BDP-a na odbranu, što je mnogo manje od predloženog minimalnog iznosa od dva odsto.

Govoreći o planu, Rama je rekao da će se uskoro vratiti u Brisel kako bi nastavio razgovore u vezi sa predlogom da se u novoj luci u Draču instalira pomorska baza NATO.

U maju je Rama rekao da je njegova vlada ponudila NATO-u pomorsku bazu Pašaliman, smeštenu južno od Valone, koja je bila jedina baza Sovjetskog Saveza na Mediteranu tokom 1950-ih, u vreme kada je albanski komunistički režim bio povezan sa Moskvom. Posle pada komunizma, obnovljena je uz pomoć Turske, koja je zadržala pravo korišćenja. Albanska mornarica i danas koristi bazu za neke operacije i obuku.

NATO takođe transformiše bivšu vojnu vazdušnu bazu iz vremena komunizma u Kučovu. Renoviranje baze koštaće oko 40 miliona evra i počeće sa radom 2023. godine.

Baza će služiti kao skladište municije i kao centar za dopunu goriva. Trenutno su u toku radovi na vraćanju piste i kontrolnog tornja u punu upotrebu. U izgradnji prvobitne baze učestvovali su zatvorenici.

Prema navodima sajta Globalfirepoer.com, Albanija trenutno ima 8.000 aktivnog osoblja u svojim vojnim redovima. Na raspolaganju je i 500 rezervnog osoblja. Vojska ima oko 76 oklopnih vozila. Trenutna pomorska imovina Albanije sastoji se od 19 brodova, od kojih su svi patrolni brodovi opšte službe.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here