Printscreen: Youtube/Gradske info
Strahinja Stojačić

Strahinja Stojačić je i zvanično najkorisniji basketaš na svetu u 2023! Popularni Brka zaslužio je MVP priznanje na osnovu glasova kolega igrača i navijača i na taj način, odbranio nagradu osvojenu lane u još jednoj berićetnoj godini za srpski basket. “Orlovi” su pozlaćeni a Svetskom prvenstvu u Beču kao i na kontinentalnoj smorti u Izraelu, a predvodnik te izuzetne generacije je Stojačić. Rezultati su bili sjajni i na klupskom nivou. Basketaši Uba trijumfovali su na završnom mastersu u saudijskoj Džedi. Stojačić je bio najbolji kako u osnovnom delu sezone, tako i u finalu, pa je ovu godinu završio na veličanstven način.

Rođen u Novom Sadu 15. jula 1992. Počeo sa “velikom” košarkom i slovio kao talentovani junior. Branio je boje Mege, Radničkog iz Kragujevca, niškog Konstantina, pečalbario u Češkoj, ali čini se da nije u potpunosti realizovao potencijal. A, onda rešio da “prepolovi” teren i pronašao sreću! Zaigrao je basket i tu mu nema ravnog. Kao što se nekada za fudbal govorilo da je sport koji igraju dvadesetdvojica, a na kraju pobede Nemci, slično važi za Srbe i basket.

Naš nacionalni tim je ubedljivo najuspešniji na planeti. Na dosadašnjih osam svetskih prvenstava osvojili smo zlato čak šest puta! Naši momci su podjednako dominantni i na Starom kontinentu, pošto su pet puta zaredom bili bez premca na evropskim šampionatima. Strahinja Stojačić je neizostavan član i lider postave “orlova” i sa saigračima Markom Brankovićem, Mihailom Vasićem i Dejanom Majstorovićem biće jedan od naših aduta u pohodu na olimpijsko zlato dogodine u Parizu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. nam je najsjajnije odličje izmaklo, ali ne treba sumnjati da će naš tim otići u “grad svetlosti” sa namerom da se popne na najviši tron sa jedinom medaljom koja im nedostaje u prebogatoj kolekciji trofeja.

Osim po fantastičnom umeću sa narandžastom loptom, Strahinja je i vizuelno prepoznatljiv. Za razliku od fazoniranih brada koje su sada u modi, najbolji basketaš neguje brkove, pa otuda i nadimak. Stojačići su sportska porodica. Brat Stefan je sa generacijom imenjaka Markovića, Milana Mačvana i ostalih bio juniorski šampion sveta u Novom Sadu 2007. Otac Zoran je nakadašnji košarkaš i ugledan sportski funkcioner i profesor, dok je majka Snežana svojevremeno obavljala funkciju Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu.

– Biti najbolji na svetu sa srpskom trobojkom je nešto najlepše što mi se desilo u životu i taj osećaj me nije napustio. I kada me više ne bude, negde će uvek biti zapisano da je i brka bio na krovu planete, ali ne kao odžačar – kaže Strahinja i u stilu Broja jedan iz Alana Forda dodaje.

– Poraz nikako ne podnosim, pa zato stalno pobeđujem!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here