EPA-EFE/Rafal Guz
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u poslednjih šest-sedam godina sektor informacionih i komunikacionih tehnologija IKT postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije, dodajući da je u prvih pet meseci, uključujući i maj, izvoz IKT usluga dostigao 1,3 miliajrdi evra, što je za 41 odsto više nego lane.

Brnabić je kazala da je prošla godina u tom smislu bila rekordna sa izvozom IKT od 2,7 milijardi evra.

Brnabić je na prezentaciji programa “Digitalna Evropa” u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu rekla da je Srbija u ovoj sferi praktično postala punopravni član Evropske unije.

– Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu digitalna Evropa krajem juna u Briselu i sa današnjim danom kad obeležavamo prvi poziv da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa Digitalna Evropa, mi smo praktično u ovoj sferi postali punopravni član EU –  rekla je Brnabić.

Ona je istakla da joj je posebno zadovoljstvo zbog toga imajući u vidu da je od 2016. godine gurala ovu agendu i prepoznala je kao najveći razvojni potencijal Srbije.

– Svi naši timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća, Instituti kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa Digitalna Evropa imaće jednako šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, bilo koji fakultet, bilo koji tim, naučni institut i to je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU već smo neki od najboljih – poručila je premijerka.

Kako je dodala, Srbija ima dobru šansu da do 2027. godine iskoristi značajan deo sredstava od 7,5 milijardi evra koje je izdvojila EU u okvoru programa.

– Moja poruka je da zaintresovani prate pozive i da se prijavljuju. Ovo je ono što može nama da da dodatnu šansu za ubrzani razvoj – istakla je premijerka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here