EPA/Christian Bruna
Ivana Vuleta

Srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je bronzanu medalju u skoku udalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje se održava u Istanbulu.

Trofejna 32-godišnja Zrenjaninka zabeležila je najbolji rezultat od 6,91 metra i našla se iza „zlatne“ Britanke Džezmin Sojers, kojoj nije pridavano mnogo šanse pred turnir, i Italijanke Larise Japićino, koja se domogla srebra.

U prvoj seriji Vuleta je skočila 6,76 metara, a odrazila se čak 25 centimetara ranije. U drugoj seriji imala je 6,64, a u trećoj dva centimetra više. Posle četvrte serije Malajka Mihambo iz Nemačke je izbila na čelo skokom 6,83, a Ivana je sa 6,77 bila drugoplasirana.

Peti skok doneo je veliko uzbuđenje. Džezmin Sojers iz Velike Britanije zabeležila je rezultat od 7,00 a Ivana Vuleta i Larisa Japićino iz Italije skočile su po 6,91. U poslednjoj seriji trofejna Mihambo je prestupila i na taj način ostala bez medalje, a Ivana je imala skok od 6,90, dok je Japićino skočila sedam centimetara više i zaslužila srebro.

Vuleta je veoma lako ispunila normu potrebnu za finale (6,65 metara) jer ju je premašila za čak 33 centimetra u kvalifikacijama.

Ivana Vuleta je u dvoranskim uslovima ubedljivo najbolja skakačica u dalj u proteklom periodu. Triput je u zatvorenom osvajala zlatne medalje na Evropskom prvenstvu (2015. u Pragu, 2017. u Beogradu i 2019. u Glazgobu), a dvaput na Svetskom prvenstvu (2018. u Birmingemu i 2022. u Beogradu). Ima i po jednu bronzu i srebro na dvoranskom SP.

Osvajačica je četiri prva mesta u Dijamantskoj ligi, a na Olimpijskim igrama najbolji plasman ostvarila je 2016. godine u Rio de Žaneiru, kada se domogla bronzane medalje.

Članica AK Vojvodina aktuelna je nacionalna rekorderka i na otvorenom (7,10 metara) i u zatvorenom (7,24 metra).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here