BUBNJEVIĆ

0

 

Prema popisu srpskih prezimena u Bosni, Bubnjevići su zabeleženi u Gerzovu, Banjaluci, Laktašima i Prijedoru, sa slavom Sv. Arhiđakon Stefan. U ovom kraju je zabeleženo i prezime Bubanj.

M. Karanović, u "Pounju", navodi da je Gerzovo, Pecku i Mednu nastanio veliki broj rodova koji slave Arhiđana Stefana, patrona dinastije Nemanjić. Kod njih se sačuvalo predanje da se neki kaluđer iz Stare Srbije (Raška, Kosovo i Metohija), oduševio ovim krajevima dok je sakupljao priloge za Visoke Dečane, pa je sunarodnike iz starog kraja nagovorio da se ovamo nasele.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

 

Sačuvalo se predanje da su starešine imale pravo da nose sablju, ćurak i dolamu, jer je ta oblast imala neku vrstu autonomije. Jedan rod je prozvan Bubnjevići, jer im je predak, kao vojnik, nosio bubanj. Verovatno su njihovi preci bili primorani da uzmu učešća kao martolozi u turskoj vojsci pri zauzimanju Jajca 1527. godine, te su se potom tu i nastanili.

Prema zapisu na jednom psaltiru iz 1737. godine, nađenom u biblioteci sarajevske bogoslovije, spominje se đak Laza, rodom Vujašković, "od plemena Mrnjavčevića". A na jednom je nadgrobnom krstu označen je "otac Lazin Vujaško Bubnjević".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here