BUDIŠA

0

Među srpskim prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, pravoslavna crkva je popisala Budiše u eparhijama Bistrica, Blaško, Javorani (Banjaluka), Graci (Ključ), Zenica i Popović (Glamoč). Isto tako i prezime Budišiće – u Smrtićima (Prnjavor) i samom Prnjavoru. Svi sa slavom Đurđevdan. Budiša je bilo i u Bugojnu, ali "nikoljštaka", i Travniku, sa slavom Sv. Simeon Bogoprimac.

U Bosanskoj Krajini bilo ih je svega pet kuća u selu Preocu. Slave Đurđevdan. Dvadesetih godina prošlog veka stari Obrad Budiša kazivao je da su se pre pet-šest kolena doselili iz Dalmacije, od Drniša, a ranije su živeli u upi Štrbačkoj.

I "Leksik prezimena SR Hrvatske" navodi prezime Budiša u selima Cera i Koprno, kod Drniša, i Gornjaku, kod Sinja, zatim u Vinkovcima, Virovitici, Daruvaru, Dubrovniku, Đurđevcu, Zagrebu, Našicama, Osijeku, Splitu i Šibeniku. Postoje i porodice s prezimenom Budiš – najviše u opštini Zlatar, u Bjelovaru, Varaždinu, Vrbovcu, Zagrebu, Zelini i Križevcima. Javljaju se i oblici Budišin i Budišić. Nažalost, ovaj izvoru ne navodi podatke o veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Baveći se etimologijom prezimena Budiša, odnosno korena njegovih raznih varijanti, pomislili smo na glavni grad Lužičkih Srba u Nemačkoj, Budišin, i vezu sa Sasima, rudarima koji su u velikoj većini bili ponemčeni Srbi iz Lužice, ili su ih smatrali Nemcima, i koji su preko Erdelja dolazili u srednjevekovne srpske zemlje, u Rašku, na Kosovo, u Bosnu, pa i Dalmaciju. Ali, nemalo je bilo naše iznenađenje kad smo otkrili da Budiše potiču iz rudarskog kraja, ali u gornjem Podrinju, iz sela Budišića u nekadašnjoj Sokolskoj nahiji.

Autor monografije o ovom kraju za selo Budišić kaže da su ga, oko 1725. godine, osnovali Budiša i Jeva (to jest Eva, u starom srpskom izgovoru), sa decom, pošto su stigli "odnekud sa zapada".

 

Budiša je bio rudar, a tome je naučio i dvojicu sinova, dok je treći s muslimanima radio zemlju. Usred Polja Budišin (ili Budišino Polje) i danas postoje neke stare zidine za koje se tvrdi da su ostaci Budišinog čardaka, na kojem je boravio do zime, dok mu je žena Jeva, sa decom, živela na mestu koje se po njoj zove Jeovac i gde su i danas Budiše nastanjene. Njihovi potomci se prezivaju Budišići, Petrovići i Tešići i svi slave Đurđevdan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here