Priznaje li Grčka nezavisno Kosovo?

0

Hajredin Kuči

– Priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Grčke imalo bi poseban i simboličan značaj", rekao je Kuči. Albanski mediji podsećaju da je ova njegova tvrdnja usledila ubrzo nakon navodne izjave novog premijera Grčke Jorgosa Papandreua, koji je ovih dana rekao da bi Grčka priznala Kosovo ukoliko se reši pitanje Kipra i ukoliko Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Već priznali pasoše

 

Grčka vlada priznala je u septembru 2008. godine pasoše samoproglašene države Kosovo što je dalo mogućnost nosiocima tih putnih isprava da dobiju grčku, odnosno "šengensku" vizu. Crna Gora i Makedonija učinile su to isto nešto pre Greke, da bi zatim i priznale nezavisnost Kosova.

U evropskim institucijama malo je ko začuđen ovim nagoveštajima, a većina naših sagovornika ocenjuje da "nije isključeno da Grčka prizna Kosovo".

Ulrike Lunaček, austrijska poslanica i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, kaže da je to nešto što bi moglo da se desi. Po rečima drugih sagovornika iz Evropskog parlamenta, poznato je da se "na tome radi".

U kombinaciju oko uslova za priznavanje Kosova po ocenama nekih naših sagovornika moglo bi da uđe i za Grčku veoma važno pitanje imena Makedonije koja se sada zove "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

 

Kao što su "Vesti" izveštavale, krajem decembra je Evropski parlament izglasao rezoluciju o proširenju EU u kojoj se prvi put o Kosovu govori kao o nezavisnoj državi, bez ranije uobičajenog ograđivanja navođenjem Rezolucije SB UN 1244. Izglasavanje ovakvog teksta rezolucije bilo je moguće zbog ćutanja grčkih poslanika koji su uoči plenarne sednice odustali od podnošenja amandmana.

I sami nezvanični grčki izvori sa kojima su "Vesti" razgovarale, potvrđuju da "nije isključeno" da Atina prizna Kosovo iako je to "daleko od želje grčkog naroda". I EU i NATO, čiji je Grčka član, zalažu se za priznavanje Kosova, a pritisak na Atinu mogao bi da bude tim delotvorniji što je Grčka trenutno u teškoj ekonomskoj krizi sa ogromnim manjkom u državnom budžetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here