Budite oprezni sa biljnim preparatima

0

Neki biljni preparati mogu stupiti u interakciju sa lekovima i dovesti do neželjenih dejstava, kantarion je jedan od njih
 

Kantarion

Kantarion (na nekim proizvodima stoji u engleskom nazivu “St John’s Wort”) osim kapi koje se primenjuju lokalno, koristi se i u obliku tableta za terapiju blažih poremećaja raspoloženja. U većini zemalja smatra se tradicionalnim lekom i kupuje se bez recepta. Pošto se metaboliše preko istog sistema izoenzima (citohrom P450) kao i neki lekovi može doći do interakcija.

Sa lekovima koji deluju na centralni nervni sistem interakcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Tu spadaju antidepresivi, opijati, litijum i drugi. Takođe utvrđene su interakcije kantariona sa oralnim kontraceptivima, lekovima za lečenje povišenog krvnog pritiska, statinima (lekovi za regulisanje masnoća u krvi) i dr.

 

Budite oprezni i sa belim lukom

Beli luk

Beli luk kao i preparati na njegovoj bazi, koriste se kao dodaci ishrani u lečenju povišenih vrednosti masnoća u krvi i sprečavanja arterioskleroze. Pacijente koji su na terapiji lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) treba upozoriti da se može javiti produženo krvarenje ako se istovremeno koriste i preparati na bazi ove biljke.
Podaci iz kliničkih studija su pokazali da beli luk može uticati i na dejstva lekova protiv šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska kao i nekih antibiotika.

 

Neželjena dejstva ima i grejpfrut

Grejpfrut

Ovo voće sadrži supstancu koja se brže od aktivnih sastojaka leka vezuje za enzime jetre koji su zaduženi za razgradnju leka u organizmu. Pošto se lek ne veže za enzime, povećava mu se koncentracija u krvi i ispoljavaju brojna neželjena dejstva, od kojih neka mogu biti i opasna po život.

 

Osim ovih biljaka tu su još neke na koje bi trebalo obratiti pažnju: đumbir, valerijana, sladić, efedra, ginko biloba, kafa, limeta, rudbekija (ehinaceja) i druge. Preporuka je da ukoliko redovno uzimate neke od ovih biljnih preparata prije propisivanja terapije ljekovima o tome obavjestite svog izabranog lekara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here