Bugarska zatvara državne bolnice

0

U sklopu planirane reforme zdravstvenog sistema bugarski zvaničnici su planirali da zatvore još oko 130 bolnica ili da ih pretvore u manje medicinske centre, a uz obrazloženje da balkanskim zemljama trebaju manji, ali savremeniji klinički centri sa visokokvalitetnom medicinskom uslugom, javila je britanska agencija Rojters.

Novi protesti širom zemlje planirani su ove nedelje, a nezadovoljni Bugari su najavili da će blokirati glavne autoputeve.

U Bugarskoj je smanjeno izdvajanje za zdravstvenu zaštitu i svedeno je na 2,6 miliona leva, što iznosu oko 4,2 odsto ovogodišnjeg društvenog bruto proizvoda i predstavlja polovinu onoga što izdvajaju bogatije evropske zemlje.

Zvanična Sofija je istovremeno pooštrila kriterijume za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i kao rezultat te mere 380.000 ljudi u poslednjih tri godine izgubilo je pravo zbog tromesečnog neuplaćivanja socijalnog osiguranja.

 

Tome treba dodati manje izdvajanje iz budžeta u državni Fond za nacionalno zdravstveno osiguranje, zbog povećanog izdvajanja za lekove i većih bolničkih troškova kao i zbog starenja bugarske nacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here