EPA/Vassil Donev

Evropska komisija bi trebalo da obrati pažnju na neprijateljske izjave srpskih aktivista i javnih ličnosti o Bugarima i Bugarskoj, smatra bugarski evropski poslanik i zamenik predsednika parlamentarne partije VMRO BND Angel Džambazki.

„To nije u skladu sa istorijskom istinom, naprotiv, postoji mnogo dokaza o zverstvima srpske vojske i srpskih bandi u rejonu zapadnih teritorija (teritorije Bugarske koje su posle Prvog svetskog rata pripale Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i na kojima je tada pretežno živelo bugarsko stanovništvo) i Makedonije. Zvanične srpske vlasti nedavno su čak konfiskovale spomen-ploču ubijenim Bugarima u Bosilegradu i njegovim naseljima tokom Prvog svetskog rata“, navodi Džambazki na svojoj Fejsbuk stranici, komentarišući izjavu srpskog politikologa Dragana Simeunovića koji je govorio o fizičkoj torturi Bugara i nasilnoj bugarizaciji.

Izjave predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o „fašističkim zločinima“ Bugarske opet su netačne, izjavio je bugarski političar. S tim u vezi Džambazki se obratio Evropskoj komisiji i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu:

„Da li će Republika Srbija objasniti zašto kroz takve izjave i sugestije pokušava da se destabilizuje region satanizacijom Bugarske i koje će biti mere Komisije po pitanju izjava koje podstiču mržnju prema Bugarskoj?“, zaključio je Džambazki.

4 COMMENTS

  1. Јадни Бугараши. Ужасан народ ови Срби хоће да врате Бугаре у Азију, одакле су дошли.
    Зашто су сви европски уљези, заједно са Германима, увек били непријатељски настројени према Србима, староседеоцима Балкана.

  2. Koliko su zločina počinili Bugari, naročito na teritoriji južne Srbije ovaj bi trebalo da se pokrije ušima i ćuti, a ne da izmišlja. Umesto što smo ćutali, trebali smo na vreme isticati sve zločine koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom od Hrvatske i Bugarske, pa do Arnauta.

  3. Zasto ste od ” IC” ,prepravljali na “ov”,i to i dan danas se vide tragovi po grobljima? Dalje cinjenice necemo pominjati,to da niste ni postojali u 10 veku,bas je sitnica.Ma Rusi su za vas.

  4. Izgleda da su zaboravili na čijoj su bili strani u dva velika rata, i kakvo su zlo činili po Istočnoj Srbiji. Možda hoće slike i dokumentaciju iz oba perioda, pa da vidimo koliko nam dođu za naplatu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here