Bugarski ministar: Rusija je prisutna na Balkanu već 300 godina, ali…

2
commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

“I druge zemlje imaju svoje interese na Balkanu, ne samo Rusija”, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

On je prokomentarisao zapažanje voditeljke da su Bugarska i SAD istupile sa zajedničkom izjavom u borbi protiv zlonamernog uticaja, tačnije, ruskog.

– A zašto to doživljavate samo kao ruski uticaj na Balkanu? Znate da je Balkan region na kome se sukobljavaju interesi mnogih. S jedne strane, Rusija smatra Balkan tradicionalnim poljem svojih interesa već 200-300 godina. Ali, pored ruskog uticaja znamo i za druge pokušaje da se utiče na Balkan – rekao je Karakačanov.

Prema njegovim rečima, jedan od instrumenata uticaja drugih zemalja je religija.

– Ne govorimo samo o susednim zemljama, nego i o daljim, koje smatraju da je religija, a u konkretnom slučaju islam, politički instrument na Balkanu. I sami vidite stotine mudžahedina, pripadnika Islamske države koji se vraćaju u pojedine zemlje na Balkanu. Zar oni nisu pod uticajem drugih zemalja, zar ne predstavljaju faktor koji destabilizuje Balkan? – pita ministar.

Vojna baza u Varni?

Karakačanov je dodao da koordinacioni centar u Varni, o kome su govorili premijer Bugarske Bojko Borisov i predsednik SAD Donald Tramp, ne treba smatrati vojnom bazom. Prema njegovim rečima, još 2014.  se govorilo o formiranju takvog logističkog centra na Balkanu.

– Koordinacioni centar ne predstavlja vojnu bazu, kao što tvrde neki koji pokušavaju da zaplaše javnost. To je bilo pitanje prestiža – koja će NATO država u crnomorskom regionu biti izabrana za formiranje takvog centra – Rumunija, Bugarska ili Turska – objasnio je on.

2 COMMENTS

  1. ovo je informacija bugarskom ministru o formiranju logistickog centra u varni
    srbija preuzima svoju originalnu teritoriju od jadrana do crnog mora i taj centa ce formirati srbija i rusija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here