Bugarski pisac i novinar Ognjan Stamboliev optužio je Rusiju za „ignorisanje“ uloge Bugara u prosvećivanju Slovena i stvaranju ruske književnosti, kao i za „prisvajanje ćirilice“.

Stamboliev na portalu „Fakti.bg“ tvrdi da izložba pred ulazom u Ruski kulturno-informativni centar u Sofiji, koja je posvećena Danu slovenske pismenosti i kulture, navodno ne pominje „činjenicu da su Bugari vekovima igrali važnu ulogu u prosvećivanju“.

– Na taj način, Rusija je zvanično izbrisala Bugarsku iz istorije pismenosti, koju su stvorila braća Ćirilo i Metodije – izjavio je novinar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija, „umesto da zahvali“ Bugarima, navodno skriva i čak u potpunosti negira njihovu ulogu i značaj u krštenju Rusije i stvaranju njene književnosti.

– Oni su čak pokušali da prisvoje ćirilicu i da je učine svojom azbukom – dodao je pisac.

Komentarišući slične izjave brojnih bugarskih političara, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je još 2017. godine isticala da u Rusiji niko ne pokušava da negira doprinos Prvog bugarskog carstva prilikom stvaranja slovenske pismenosti.

Ona je takođe navela da praznik kao što je Dan slovenske pismenosti, treba da doprinese zbližavanju naroda, a ne da postane uzrok sukoba.

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti.

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture, a od 2019. praznik se obeležava i u Srbiji.

3 KOMENTARA

  1. Reći da su nekakvi Ćirilo i Metodije stvorili prvo pismo Slovena je, pored toga što je potpuna laž, krajnje besmisleno i idiotski!

  2. Zao mi je sto je i Vucic naseo na obmanu tj. laz,i prihvatio cirila i metodija za nekakve junake naseg pisma.Niti su oni uticali na nase pismo a ni pisali novo,mi uvek idemo tezim putem do istine.

  3. Ова двојица безбожника који у коментарима пљују Светог Ћирила и Методија прво да прочитају текст овог чланка а онда на испивест. У тексту уопште не пише оно што они коментришу.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime