Youtube/KHMedia
Kineski avion (arhiva)

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan rekao je da su vojni avioni iz te zemlje koji su u subotu sleteli u Beograd dopremili “redovnu vojnu isporuku Srbiji” u okviru godišnjeg plana saradnje dve zemlje.

Džao je istakao da se tom isporukom ne cilja nijedna treća strana i da “nema nikakve veze sa trenutnom situacijom”, ne iznoseći više detalja, prenosi AP.

Ta američka agencija juče je javila da je Srbija dobila sofisticirani kineski protivavionski raketni sistem u, kako navodi, tajnoj operaciji koja se odigrala tokom vikenda.

Pozivajući se na medije i vojne eksperte, AP navodi da je šest kineskih vojnih transportnih aviona Y-20 sletelo u Beograd u subotu, noseći raketni sistem zemlja-vazduh HQ-22 za srpsku vojsku.

Američka agencija je dodala da eksperti isporuku oružja preko najmanje dve članice NATO, Turske i Bugarske vide kao demonstraciju rastuće kineske moći u svetu.

Kineski raketni sistem se mahom poredi sa američkim Patriotom ili ruskim S-300 sitemima, iako ima kraći domet nego S-300.

Srbija će biti prva zemlja u Evropi u posedu kineskih projektila, dodaje se u tekstu AP.

1 COMMENT

  1. Hvala milom Bogu da jos nesto moze da funkcionise protiv zapadne totalitarističke aždaje. Amerika je vec decenijama hegemon koji iza sebe ima desetine ratova sa nebrojenim žrtvama. Sirom sveta nalaze se njene vojne baze, vojnici, naoruzanje, daleko od svoje teritorije i bilo kakve opasnosti po nju. Naprotiv njena politika je bila i ostala stvaranje zavisnosti zemalja od njenog novca, njenih ulaganja, njenih vojnih snaga. Fakticki Amerika vodi sve vrste ratova, oruzjem, klasicnim, nuklearnim i bio( takodje raspoređenim po celom svetu) ali i nebidjenim ekonomskim sankcijama. To vise nije rat usmeren protiv odredjenih naroda vec protiv celog covecanstva zbog cega njen zlocin prerasta atribut covecnosti, zamenjuje ga covecanstvo ( zlocin protiv covecanstva ). To je po prvi put da se nekoj zemlji moze pripisati zlocin u ovoj razmera. A uz sve ne odgovara ni na jedan prethodni, pojedinačni. Ona je jednostavno izdvojena iz svih mogucih medjunarodnih pravnih akata. Zalosno je da su joj u tome pomogle mnoge drzave sveta, to jest njihovi politicari i to samo dokazuje cinjenicu da nije Amerika jedini krivac vec pola sveta koji je podržao zbog nekih svojih interesa.
    Konacno smo dosli do toga da se situacija malim korakom promenila. To ni izbliza nije dovoljno da je pomakne sa pozicije na kojoj se nalazi. Jedino se udruživanjem vise zemalja moze uciniti nesto, sto nije izgledno bar za neko vreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here