Buša gađao cipelom pa napadnut istim “oružjem”

0

 

"Heroj" Al Zaidi u napadu na Buša

 

 

Jedan Arapin je na konferenciji za štampu optužio al-Zaidija da je pristalica diktature i gađao ga cipelom uz povik "evo jedne cipele za tebe".
 

Al-Zaidi je, kao i Buš, izbegao cipelu, nakon čega je usledilo kratko koškanje između njegovog brata i napadača koji je ubrzo potom napustio dvoranu.

 

 

"Kada sam se ja poslužio tom metodom, time sam želeo izraziti neslaganje sa okupacijom. Nisam je koristio kako bih napao svog sunarodnika", rekao je al-Zaidi.

 

Podsetimo, on je uz povik "Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto", gađao cipelama bivšeg američkog predsednika 2008. godine, kada je Buš bio u oproštajnoj poseti Bagdadu.

 

 

Irački sud osudio ga je na godinu zatvora zbog "napada na šefa države u službenoj poseti" zemlji, a nakon odslužene devetomesečne kazne pušten je zbog dobrog vladanja.

 

Al-Zaidija deo arpaskog sveta slavi kao junaka borbe protiv zapadne dominacije. Reči koje je uputio Bušu prilikom napada svakodnevno se citiraju, a preplavljen je poklonima i najrazličitijim ponudama. Između ostalog, očevi su mu "poklanjali" svoje ćerke, a poznato je i da su mu nuđeni milioni dolara za famozne cipele.

 

Ipak, Al-Zaidi je po izlasku iz zatvora, gde tvrdi da je bio mučen, prebegao u Liban strahujući za svoju bezbednost.

 

U Švajcarskoj je osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Iračanima, posebno siročadima i udovicama. Veruje da će se jednog dana vratiti u Irak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here