Boban Ristić
Čadež i Brodnjak

Neophodno je da se region brže ekonomski povezuje kako bi postao međunarodno konkurentno tržište interesantno globalnim investitorima što će doprineti prilivu svežeg kapitala značajnog za otvaranje novih radnih mesta i zajednički rasta svih pojedinačnih ekonomija, poručili su u razgovoru Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB Grupe.

Čadež i Brodnjak su učestvovali na panelu „Privreda na prvom mestu“ u okviru CEO Summit Beograd u „Sava Centru“ i razgovarali o značaju regionalnog povezivanja ekonomija, privrednim kretanjima, ulozi finansijskog sektora u obezebeđivanju ekonomske stabilnosti regiona, dostupnosti finansiranja za mala i srednja preduzeća, ali i konkurentnosti Zapadnog Balkana i Evrope u globalnim okvirima.

Predsednik PKS je primetio da banke sve više menjaju svoj pristup i postaju dostupnije, regionalne i „lokalne“ banke bliže klijentima, umesto dosadašnje dugogodišnje prakse i statusa velikih ali „dalekih“ međunarodnih igrača.

„Dve trećine malih i srednjih preduzeća u Srbiji se finansira iz sopstvenih sredstava“, konstatovao je Čadež. Zato, kaže, potrebno je pronaći nove modele za finansiranje malih i srednjih preduzeća i startapa i upitao Brodnjaka, predsednik Uprave NLB Grupe koja broji 2,7 miliona klijenata, kako on vidi mogućnost da se ovaj problem pristupu finansiranja reši.

Omogućiti preduzećima lakši pristup kapitalu je, dodaje Čadež, izuzetno važno za kompanije ali i prihvatanje i promovisanje „ideje otvorenih granica“ u regionu, kao i to da je hitno potrebno „da se Evropa probudi“, kako bi opstala kao relevantan međunarodni faktor.

„Da li Brisel ima svest o tome koliko još dugo može da opstane na klupi za rezerve?“, upitao je Čadež Brodnjaka.

Podržavajući „ideju otvorenih granica“ Brodnjak je poručio da je jako bitno da regon postane međunarodno konkurentan i da je za to potrebno „imati kritičnu masu“, odnosno, što veće domaće tržište.

„Kada se otvore granice za ljude i biznise, političke granice nisu važne, postaju nebitne“, poručio je Brodnjak i odgovorio da je tržište venture capital-a i ulaganja u startape u regionu nerazvijeno ali da je upravo zato potrebno promovisati da su i strani i domaći kapital dobrodošli u ceo region.

Ocenjuje da su u Srbiji učinjene značajne ekonomske promene proteklih godina i da je pred našom zemljom velika šansa za još snažniji rast kroz infrastrukturno povezivanje sa regionom.

Smatra, takođe, da je važno da se Evropa hitno „probudi“ i postane pragmatična jer svi pokazatelji govore da postaje marginalna u međunarodnim ekonomskim okvirima.

Brodnjak je ukazao da briselska administracija mora što pre da spozna da je za nju Zapadni Balkan izuzetno značajan i da su neophodne brze promene unutar EU. Na kraju panela u poruci privrednicima i gostima Samita za 2024. godinu, Brodnjak je istakao je najvažnije da se region povezuje i zajedno raste i bude uspešan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here