Nada Mitrović
Potpisivanje Sporazuma o partnerstvu ProTent i SBB Energy

Kompanija „ProTent“ iz Obrenovca i poljska kompanija „SBB enerdži“ potpisale su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Sporazum o strateškom partnerstvu sa ciljem uspostavljanja dugoročne poslovne saradnje, primene know how tehnologija i naučnih dostignuća radi unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, usaglašavanja našeg sistema sa propisima EU, kao i zajedničkog nastupa na tržištu. 

Sporazum su, u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministra savetnika u Ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl, potpisali direktor „ProTent“ doo Slobodan Vujičić i predsednik uprave „SBB enerdži“ Žemovit Slomčinski.

Izražavajući zadovoljstvo što je ovako važan sporazum potpisan u „kući srpske privrede“, predsednik PKS je istakao da je ovo partnerstvo u obostranom interesu, i srpske, i poljske kompanije.

„Naša kompanija dobija ono što poljska kompanija ima, a to je preko potrebna tehnologija po svim standardima EU za smanjenje zagađenja. Ovo partnerstvo omogućiće „ProTent-u“  da se predstavi na drugim tržištima i bude deo konzorcijuma na velikim međunarodnim tenderima. Očekujem da će se u saradnju uključiti i druge domaće kompanije, kao i da će sledeći korak biti zajednička proizvodnja“, naglasio je Čadež.

„Pro Tent danas zapošljava više od 8.000 radnika i 95 odsto aktivnosti našeg privrednog društva povezane su sa Elektroprivredom Srbije. Saradnja sa poljskom kompanijom, veoma je povoljna za ceo termoenergetski sektor u Srbiji“, rekao je Vujičić. Kompanija „ProTent“ bavi se pružanjem širokog asortimana usluga u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Predsednik uprave poljske kompanije Slomčinski ukazao je da će „SBB Enerdži“ podeliti svoja iskustva sa srpskom kompanijom, kao i da dve kompanije imaju širok spektar mogućnosti za saradnju na polju energetike. Smatra da srpska privreda treba da se uskladi sa svim zakonodavnim okvirima EU, kako ne bi bila ograničena za nova tržišta. Podseća da je odrastao u Srbiji, da je u Obrenovcu završio osnovnu školu i da mu je lično veoma drago zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijom i privredom.
“Ovaj sporazum predstavlja novo poglavlje u našoj saradnji.

I Srbija i Poljska zasnivaju svoju energiju na uglju, a buduće saradnje može se ogledati u oblasti alternativnih energetskih izvora, inovacija i održivog razvoja“, rekla je predstavnica Ambasade Poljske u Srbiji Ana Perl.
Kompanija “SBB enerdži” je svetski poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje. Saradnja sa srpskom kompanijom omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije.

Kompanija “SBB enerdži” je svetski poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje. Saradnja sa srpskom kompanijom omogućiće realizaciju složenih projekata u energetici, ekologiji, kao i u procesu dekarbonizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here