Tanjug
Predsednik PKS Marko Čadež

Izgradnja zajedničkog tržišta najvažniji je posao za naše privrede i budućnost Zapadnog Balkana kako bi kompanije što pre počele da uživaju opipljive koristi regionalnih integracija, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

Čadež je, u video obraćanju na otvaranju info dana posvećenom sprovođenju Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, istakao da je najvažnija dosledna primena dokumenta uz odgovornost vlada regiona za efikasno sprovođenje i uvažavanje predloga i stavova privrede u ovom procesu.

Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024, usvojen prošle jeseni na samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, nastavak je aktivnosti na unapređenju ekonomske saradnje u regionu Zapadanog Balkana ka punopravnom članstvu u EU.

– Prednosti regionalne saradnje koja nam je potrebnija više nego ikada ogledaju se kroz uklanjanje prepreka sa kojima se svakodnevno suočava oko 25.000 zapadnobalkanskih kompanija koje međusobno posluju, izgradnju zajedničkog tržišta i povezivanje privrednika – ukazao je Čadež.

Ističe da nam je podjednako bitno da privreda regiona sa što manje barijera posluje sa Evropskom unijom i da se kroz inkluzivno proširenje, i pre punopravnog članstva, obezbedi potpuno otvaranje jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana.

Čadež je najavio da će na predstojećem julskom samitu o Zapadnom Balkanu u Berlinu, biti predstavljena nova regionalna onlajn platforma koja bi trebalo da doprinese boljem međusobnom povezivanju kompanija iz našeg regiona kao i njihovom povezivanju sa firmama na trećim tržištima.

Ova platforma u prvoj fazi biće namenjena firmama iz sektora hrane, automobilske i lake industrije i cirkularne ekonomije, za međusobno i povezivanje sa velikim regionalnim i kompanijama iz sveta.

– Želimo da mapiramo sve one kompanije koje imaju šta da ponude i koje svojim standardima poslovanja i proizvodnje mogu da budu deo međunarodnih dobavljačkih lanaca – rekao je predsednik KIF ZB6.

Tatjana Sterjova Duškovska, generalna sekretarka KIF ZB6 predstavila je Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište i koristi koje donosi poslovnoj zajednici Zapadnog Balkana. Kako je objasnila, cilj je da se smanje čekanja na prelazima za 10 odsto, ubrzaju procedure dobijanja radnih i boravišnih dozvola, uspostave osnove za bolju saradnju, povezivanje kompanija, unapređenje konkurentnosti i produktivnosti kompanija i njihovo uključivanje u globalno tržište.

Želimo integrisano tržište od 18 miliona ljudi, bolje povezivanje naših ekonomija u evropske lance vrednosti, rast BDP, privlačenje stranih investitora i brži oporavak ekonomija regiona od pandemije Kovid 19, poručila je Sterjova Duškovska.

Kako privreda vidi zajedničko tržište

U diskusiji u PKS učestvovali su predstavnici kompanija članica Poslovnog saveta KIF ZB6, među kojima su Elixir grupa, Nelt i Neofyton, koji su istakli da je KIF idelana platforma za regionalno povezivanje i bolje poslovanje.

Vladimir Petković iz Elixir grupe rekao je da će zajedničko regionalno tržište bez barijera doprineti lakšem investiranju ove kompanije i angažovanju stručnjaka iz regiona. Naveo je kao primer velike transportne troškove, gde prevoz po jednoj toni od Srbije do Albanije košta 30 evra, dok je trošak prevoza te iste tone do Ukrajine tri puta manji.

Predstavnik kompanije Nelt Marko Milanković ocenjuje da je KIF ZB 6 idealna platforma za razvoj intermodalnog transporta, ekonomija i prevazilaženje izazova, kako bi se unapredio kvalitet života građana na Zapadnom Balkanu. Ocenio je da je digitalizacija procedura i procesa od izuzetnog značaja za olakšanje trgovine u regionu.

Predstavnik kompanije Neophyton Zoran Tadić istakao je kao posebno važno da se reguliše pitanje međukompanijskog transfera radnika kao i da se olakšaju procedure dobijanja radnih dozvola, čime bi se omogućila mobilnost radne snage u regionu Zapadnog Balkana. Takođe, ubrzanom ekonomskom razvoju doprinelo bi i međusobno priznavanje akademskih i profesionalnih kvalifikacija.

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište 2021-2024 nadovezuje se na postignuća “Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor” usvojenog na samitu u Trstu 2017. godine. Info dan se održava u sklopu EU projekta podrške KIF ZB6.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here