Čadež: Stižu i nemačke male i srednje firme

Vestionline
Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

„Već za nekoliko meseci, početkom naredne godine, Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, koja su sve zainteresovanija za ulaganje kod nas, kako bi se što detaljnije upoznali sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, u Berlinu, gde zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

“Postaknuto dobrim iskustvima velikih nemačkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angažuju naše firme za dobavljače, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Nemačke“, rekao je Čadež nakon sastanaka sa predstavnicima Saveznog udruženja nemačkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoči razgovora sa članovima nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Predsednik PKS je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit – stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije.

„To je i bila jedna od tema razgovora u Udruženju malih i srednjih kompanija u Nemačkoj. Nemački privrednici iz ovoga udruženja koje okuplja više od milion članova  želeli su od nas saznaju zašto treba investirati  baš u Srbiji. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu”, rekao je Čadež.

Ističe da će nemački privrednici koji u januaru doputuju u Srbiju moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo. Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja, koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

„Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji”, poručio je predsednik Komore.

Podseća  i da je PKS prethodnih godina organizovala više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina, kao i da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Delegacija Srbije, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danas će se sastati sa predstavnicima Udruženje porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije BITKOM.

O značaju ovih razgovora za jačanje srpsko-nemačke privredne saradnje najbolje govore podaci o snazi i uticaju ovih privrednih asocijacija.

BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja čak 1,1 milion  kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija  u Nemačkoj i oko 40  predstavništava  širom sveta. Pruža podršku malim i srednjim firmama u svakodnevnom  poslovanju i poslovnom povezivanju sa domaćim i inostranim partnerima. Zastupa interese nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa  nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Udruženje porodičnih preduzeća je kontaktna tačka za velike nemačke porodične kompanije sa godišnjim obimom prodaje većim od 50 miliona evra, ali i za manje i srednje porodične firme. Ovu biznis organizaciju, posvećenu saradnji, povezivanju  i jačanju pozicije porodičnog biznisa, podržava više od  500 porodičnih kompanija među najvećim u Nemačkoj.

Sastanak u BITKOM -u otvara vrata za ulaganja i saradnju naših visokotehnoloških firmi i IT startap zajednice sa više od 2.600 nemačkih kompanija iz sektora digitalne ekonomije – sa oko 1.500 malih i srednjih  preduzeća i startapova, ali  i velikim brojem globalnih igrača u oblasti softvera i hardvera, telekomunikacionih i internet usluga, digitalnih medija…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime