Čadež: Stižu i nemačke male i srednje firme

Vestionline
Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

„Već za nekoliko meseci, početkom naredne godine, Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, koja su sve zainteresovanija za ulaganje kod nas, kako bi se što detaljnije upoznali sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, u Berlinu, gde zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

“Postaknuto dobrim iskustvima velikih nemačkih kompanija koje su već investirale u Srbiji, zapošljavaju oko 60.000 radnika i angažuju naše firme za dobavljače, raste i interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Nemačke“, rekao je Čadež nakon sastanaka sa predstavnicima Saveznog udruženja nemačkih malih i srednjih preduzeća (BVMW), a uoči razgovora sa članovima nemačkog Udruženja porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije (BITKOM).

Predsednik PKS je ukazao da Srbija nemačkim investitorima nudi upravo ono što im je potrebno da ulažu i ostvare profit – stabilnost, podsticajnu poslovnu klimu, kvalitetne kadrove i pouzdane lokalne kompanije.

„To je i bila jedna od tema razgovora u Udruženju malih i srednjih kompanija u Nemačkoj. Nemački privrednici iz ovoga udruženja koje okuplja više od milion članova  želeli su od nas saznaju zašto treba investirati  baš u Srbiji. Čuli su dobra iskustva i žele da dođu”, rekao je Čadež.

Ističe da će nemački privrednici koji u januaru doputuju u Srbiju moći da se uvere šta je sve urađeno na unapređenju privrednog ambijenta i uslova poslovanja i investiranja i koje mogućnosti im nudimo. Čadež je ukazao na niz stimulativnih mera za ulaganja, koje je donela Vlada Srbije, počev od poreskih olakšica, preko pojednostavljenih procedura do posebnih podsticaja za ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj i savremene tehnologije.

„Na nama je da iskoristimo taj potencijal i da što više tih preduzeća sutra vidimo u Srbiji”, poručio je predsednik Komore.

Podseća  i da je PKS prethodnih godina organizovala više biznis foruma sa privrednicima nemačkih pokrajina, kao i da će ta praksa biti nastavljena i sledeće godine.

Delegacija Srbije, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danas će se sastati sa predstavnicima Udruženje porodičnih preduzeća i digitalne asocijacije BITKOM.

O značaju ovih razgovora za jačanje srpsko-nemačke privredne saradnje najbolje govore podaci o snazi i uticaju ovih privrednih asocijacija.

BVMW zajedno sa partnerskim organizacijama okuplja čak 1,1 milion  kompanija članica, ima 300 regionalnih i lokalnih kancelarija  u Nemačkoj i oko 40  predstavništava  širom sveta. Pruža podršku malim i srednjim firmama u svakodnevnom  poslovanju i poslovnom povezivanju sa domaćim i inostranim partnerima. Zastupa interese nemačkog malog i srednjeg biznisa na domaćem i međunarodnom tržištu, u komunikaciji sa  nacionalnim i institucijama EU u Briselu, sindikatima i velikim kompanijama.

Udruženje porodičnih preduzeća je kontaktna tačka za velike nemačke porodične kompanije sa godišnjim obimom prodaje većim od 50 miliona evra, ali i za manje i srednje porodične firme. Ovu biznis organizaciju, posvećenu saradnji, povezivanju  i jačanju pozicije porodičnog biznisa, podržava više od  500 porodičnih kompanija među najvećim u Nemačkoj.

Sastanak u BITKOM -u otvara vrata za ulaganja i saradnju naših visokotehnoloških firmi i IT startap zajednice sa više od 2.600 nemačkih kompanija iz sektora digitalne ekonomije – sa oko 1.500 malih i srednjih  preduzeća i startapova, ali  i velikim brojem globalnih igrača u oblasti softvera i hardvera, telekomunikacionih i internet usluga, digitalnih medija…

1 KOMENTAR

  1. cadja za pod predsednika.
    trebo bi da malo odmori, mnogo radi, il recimo da procita ,,mnogo povika za nista,, od onoga engleza njemu slicna.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime