Bugarska: Od sutra počinje izgradnja „Balkanskog toka“ do Srbije

sputniknews.com, Vestionline
1
EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Bugarski operater „Bulgartransgaz“ i saudijsko-italijanski konzorcijum „Arkad“ potpisali su sporazum o investicionom projektu, isporuci materijala za izgradnju bugarskog kraka gasovoda „Turski tok“ („Balkanskog toka“), kao i o puštanju u rad gasovoda, piše portal „Fokus“.

Sporazum je bio potpisan u Vladi u prisustvu premijera Bugarske Bojka Borisova, ministarke energetike Bugarske Temenužke Petkove, ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, kao i ambasadora Saudijske Arabije u Bugarskoj.

Prema rečima Borisova, od sutra počinje izgradnja kraka.

– Devedeset odsto cevi se već nalazi u Bugarskoj. Oni će sutra početi da ih prebacuju na deonicu i mi ćemo početi sa izgradnjom – izjavio je Borisov.

On je dodao da je „Južni tok“ obustavljen zbog korupcije i tendera koji su sprovođeni na netransparentan način. Procedura realizacije „Turskog toka“ u potpunosti je transparentna.

Vrednost sporazuma iznosi 1.102 milijarde evra. Rok za početak eksploatacije gasovoda je 615 dana, dok bi prvih 250 dana trebalo da bude izgrađena magistralna infrastruktura.

Podsetimo, juče je Petkova izjavila da Bugarska preduzima sve napore za realizaciju projekta na vreme, dok je Manturov izrazio nadu da će krak početi sa radom u januaru 2020. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here