PKS

Privrednici u Srbiji očekuju da novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije što pre zaživi u praksi i počne da se primenjuje, kako bi kompanije mogle da posluju i bez dodatnih troškova izvoze na značajno britansko tržište, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je, na otvaranju onlajn konferencije posvećene novom sporazumu i srpsko-britanskoj privrednoj saradnji, istakao da su kompanije veoma zainteresovane da što pre nastave saradnju sa poslovnim partnerima u Velikoj Britaniji, kao i da se dinamika spoljnotrgovinske razmene vrati na nivo ranijih nekoliko godina i unapredi.

Podsetio je da je privreda dosta bila na gubitku zbog višemesečnog vakuma u trgoviskim odnosima dve zemlje kada je prestao da važi, zbog Bregzita, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a nije potpisan novi.

To je dovelo do uvođenja visokih carina i drugih troškova, što je opteretilo privredu, istakao je Čadež. Pozvao je privrednike da se obrate Komori za savet, podršku i sve važne informacije za poslovanje sa Velikom Britanijom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru i februaru kada se trgovalo bez Sporazuma, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Velikom Britanijom iznosila je 79 miliona evra što je smanjenje od 20 procenata u odnosu na isti period 2020. godine.

Novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije, potpisan je 16. aprila, a trgovinski deo je fokusiran na očuvanje ranijih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanje povlašćenih uslova u trgovini i dalju liberalizaciju.

Šan Meklaud, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske, u Srbiji istakla je da sporazum istovremeno potvrđuje zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača. To je, po njenim rečima, uvek bio prioritet u jačanju srpsko-britanske bilateralne saradnje, a novi sporazum treba da doprinese još čvršćim vezama. Ona se zahvalila PKS i Srpsko-britaskoj privrednoj komori na angažovanju u procesu postizanja sporazuma.

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podseća da je posle 184 godine potpisan novi sporazum koji će omogućiti kontinuitet i benefite u trgovini Srbije i Velike Britanije.

„Dve vlade su se dogovorile da nivo saradnje bude na nivou Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da nastavimo da trgujemo i sarađujemo po istim pravilima“, rekao je Nikčević i podsetio da je u protekloj deceniji razmena znatno porasla, kao i srpski izvoz.

O pristupu procesu usaglašavanja bilateralnog Sporazuma, na nivou Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i Severne Irske govorio je Vladimir Marić, v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije dok su predstavnici ministarstva finansija, poljoprivrede i trgovine detaljno objasnili sve neophodne procedure i standarde koji treba da se primenjuju u trgovini sa britanskom privredom.

Na konferenciji je učestvovalo više od 230 privrednika koji su se najviše interesovali za početak implementacije sporazuma, pravnom okviru i novim pravilima za ostvarivanje benefita.

Do privremene primene Sporazuma neophodno je okončanje unutrašnjih procedura strana potpisnica i međusobno obaveštavanje o tome. Shodno tome, očekuje se i donošenje nove Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu, koja će biti prvi propis u Srbiji sa jasno prikazanim preferencijalnim stopama i kvotama za uvoz robe poreklom iz Ujedinjenog kraljevstva, sa posebnim osvrtom na poljoprivredne proizvode.

Prošle godine trgovina između Srbije i Velike Britanije vredela je 529,3 miliona evra. Srbija je ostvarila suficit od 53,5 miliona evra. Velika Britanija je na 21. mestu izvoznih destinacija Srbije a na 24. mestu po srpskom uvozu.

U međunarodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, dominira razmena uslugama, pa je za 12 meseci 2020. godine izvoz usluga Srbije dostigao 518 miliona evra dok je uvoz usluga iz Velike Britanije bio 354 miliona evra. Velika Britanija je na trećem mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom, ispred Nemačka i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here