EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je danas da ne očekuje da će se bilo šta dogoditi do 10. decembra, kada ističe rok da stranke većine odgovore na platformu za izlazak iz aktuelne krize, koju im je dostavio DF, ali očekuje da se, kako je rekao, neke stvari rabistre o kojima je razgovarano na važnim svetskim adresama.

– Doći će 10. decembar, mislim da se neće desiti ništa. Voleo bih da me iznenade 10. decembra, pozitivno ili negativno. A ne čekamo platformu i na kraju dođe nešto o čemu pričamo tri meseca -,rekao je Abazović novinarima u Skupštini.

Za njega je, kaže, situacija jednostavno – ako DF iz nekog razloga ne želi da podrži ovu vlast, “odlično – nema više većine”, ići će se na izbore ili neka druga rešenja.

Govoreći o formiranju manjinske vlade, koja se kao rešenje političke krize sve češće pominje, Abazović je podsetio da je to ideja od ranije, kao i ideja o rekonstrukciji, novoj vladi, izborima…

– Sve su to potencijalne mogućnosti. Ja samo navijam da se politička situacija reši na način što ćemo imati veću političku stabilizaciju. Građani moraju da razumeju, sve partije, svi lideri, svi poslanici su nebitni, bitno je da imamo političku stabilnost ako želimo da idemo napred. Ako ne želimo da idemo napred i ovo je dobro – ovako neka se tavori – poručio je Abazović.

On je kazao da nije za to, kao ni koalicija Crno na bijelo, već žele veću političku stabilnost da bi sprovodili reforme.

– Građani, ali i međunarodna zajednica od nas očekuju da sprovodimo reforme, da donosimo zakone, da menjamo tužilaštvo, sudstvo, da biramo sudije Ustavnog suda. Ućićemo u blokadu, sve institucije će ući u blokadu za dva, tri meseca. Moramo iznaći rešenje. Nema ovđe ljutnje ni prema kome, niti kakvih zavera, niti bilo čega. Moj stav je jasan i precizan – ko god može da da model koji će da funkcioniše, srećno mu bilo – rekao je Abazović.

Na pitanje da li je predlog o formiranju manjinske vlade vredan razmatranja, ili je manjinska podrška DPS-a u startu neprihvatljiva, Abazović je odgovorio da vlada i sada ima manjinsku podršku.

– Imamo subjekte koji nisu u vladi, koji nešto što vlada predloži podrže, a nešto ne podržavaju. Mi i sada imamo faktički takvo stanje, samo što ne želimo da ga nazovemo tim imenom. Želim da se ova situacija razreši, što se mene lično tiče videćemo šta su solucije. Moramo da sačekamo da se neke stvari razbistre, o kojima smo razgovarali na važnim svetskim adresama, ako se situacija bude razbistrila, mislim da će to biti pozitivno za Crnu Goru -,kazao je Abazović.

Abazović nije želeo da govori koje su to stvari, ali je, kako navodi, neke najavio.

– Ali ako neko misli da se nakon 30 godina jednoumlja i jednovlašća u Crnoj Gori može sve rešiti preko noći, to je nemoguće – rekao je Abazović i dodao:

– Moramo malo da sačekamo, moramo da znamo da nismo centar sveta, da postoje drugi problemi u svetu, da Crna Gora nije prioritet, što je dobro, za sve supersile. Ali za ono što je naš krajnji cilj, a to je da imamo funkcionalan sistem u oblasti vladavine prava, mislim da možemo očekivati neke pozitivne trendove.

Moramo, ponovio je, malo da sačekamo, “oni će onda sigurno usloviti da se neka politička dinamika uspostavi u Crnoj Gori”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here